skip to Main Content

Reactie FBZ op Prinsjesdag

ArbeidsmarktarbeidsvoorwaardenInnovatie

De Miljoenennota 2023 bevat geen verrassende beleidsmaatregelen. Er is aandacht voor de stijgende zorgvraag, de krapte op de arbeidsmarkt, het Integraal Zorgakkoord met het traject Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn, en innovatie. FBZ vindt het van groot belang dat dit ook leidt tot concrete maatregelen en roept de Tweede Kamer op om in ieder geval drie hoofdpunten mee te nemen in de beschouwingen: goede arbeidsvoorwaarden, vertrouwen in zorgprofessionals en het voeren van een maatschappelijke dialoog over de toekomst van de zorg. 

1. Investeer in goede arbeidsvoorwaarden voor zorgprofessionals

FBZ vindt dat er structureel extra geld moet komen voor verbetering van salarissen voor loongroepen in de zorg die achterlopen bij de markt om deze loonkloof zo snel mogelijk volledig te dichten.

2. Werk vanuit vertrouwen in zorgprofessionals

FBZ wil dat vertrouwen in de zorgprofessional vooropstaat en onnodige controle en verantwoording direct wordt afgeschaft. Ook zorgprofessionals die geen arts zijn, zoals paramedici, zijn prima in staat om te bepalen of iemand een hulpmiddel of een verwijzing naar een specialist nodig heeft.

3. Initieer als overheid een maatschappelijke dialoog over de toekomst van de zorg

FBZ wil dat de overheid een maatschappelijke dialoog start over de toekomst van de zorg en daarbij zorgprofessionals uitdrukkelijk betrekt.

Meer weten? Lees dan de volledige reactie van FBZ.

×Close search
Zoeken