skip to Main Content

Psychologen: “Zet proactief in op psychologische veiligheid op de werkvloer”

arbeidsomstandighedenGezondenveiligwerken

Hoe is het gesteld met de psychologische veiligheid in jouw organisatie? Een veilige werkomgeving heeft direct effect op de teamresultaten. Het verhoogt het werkplezier, de betrokkenheid bij de organisatie en de productiviteit. Wie niet inzet op psychologische veiligheid, neemt het risico op een groter verzuim en een groter verloop, met alle kosten van dien.

Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), een van de bij FBZ aangesloten beroepsverenigingen, roept op om niet te wachten tot het fout gaat en lanceert het paper ‘Psychologische veiligheid’. De nadruk in het maatschappelijke debat ligt nu namelijk vooral op sociale veiligheid en reactief handelen als het fout gaat, maar dat is vooral symptoombestrijding. Op papier kunnen organisaties het het mooi geregeld hebben, maar het is de vraag of het in de praktijk ook werkt. Psychologische veiligheid draait om een positieve werksfeer en een open en veilige omgeving, waarin teamleden zich comfortabel voelen om hun mening te uiten, feedback te geven en fouten te maken. Het NIP geeft handvatten en tips om juist proactief met psychologische veiligheid aan de slag te gaan.

FBZ vindt een gezond en veilig werkklimaat van groot belang en is blij met de komst van het paper. We roepen werkgevers op de aanbevelingen in het paper op te volgen. Ben je zorgprofessional? Agendeer de oproep van het NIP dan in jouw zorginstelling.

Download het paper

×Close search
Zoeken