skip to Main Content

Cao Nederlandse Universiteiten

FBZ voert onderhandelingen over de Cao Nederlandse Universiteiten (afgekort: Cao NU) namens 11 beroepsverenigingen met leden bij de universiteiten. Zo’n 64.000 werknemers in dienst bij een van de 14 universiteiten vallen onder deze cao. De cao loopt van 1 april 2023 tot en met 30 juni 2024. 

De basis Salaris Functiewaardering Scholing en ontwikkeling Vergoeding contributie Contracten Werktijden en diensten Vakantie en verlof Ziekte

Looptijd
1 april 2023 tot en met 30 juni 2024.

Soort cao
Dit is een standaard cao. Bij een standaard-cao mag de werkgever niet van de cao afwijken, noch in positieve noch in negatieve zin. De cao kan de werkgever wel ruimte geven voor afwijken van de cao. Dat staat dan meestal expliciet bij het betreffende artikel vermeld. Bij een standaard-cao mag de werkgever overigens ook geen afspraken maken over onderwerpen die (nog) niet in de cao zijn opgenomen.

Cao-partijen
Werknemersorganisaties: FNV, FBZ, CNV Overheid, AOb
Werkgeversorganisatie: Universiteiten van Nederland

Pensioenfonds
Het pensioen is ondergebracht bij ABP.

Belangrijkste cao-resultaten

  • Meer vaste dienstverbanden: er zijn afspraken gemaakt om het aantal vaste banen van docenten te vergroten en daarmee het aantal tijdelijke contracten terug te dringen naar 13,5%. Dit moet 300 nieuwe vaste banen opleveren.
  • Erkennen en waarderen: passende erkenning en waardering van universiteitsmedewerkers, en van hun prestaties, individueel en in teamverband, ondersteunt een inspirerend en gezond werkklimaat. In de cao is afgesproken dat de individuele universiteiten vrij zijn om experimenten en pilots vorm te geven op basis van de onderwerpen in de landelijke Routekaart Erkennen & Waarderen.

Salaris

Afspraken volgens de laatste cao:

  • Per 1 augustus 2023 is een structurele loonsverhoging doorgevoerd van 9% voor alle universiteitswerknemers.
  • Alle medewerkers ontvangen daarnaast een eenmalige uitkering naar rato van het dienstverband. Vanaf schaal 10 bedraagt de uitkering 800 euro, tot en met schaal 9 is dit 1000 euro en voor medewerkers met een minimum-uurloon is er een eenmalige uitkering van 1200 euro.
  • De eindejaarsuitkering wordt met ingang van 2023 eerder (in november) uitbetaald.

Functiewaardering

De functies van werknemers bij de Nederlandse universiteiten worden ingedeeld en gewaardeerd volgens het functie-ordeningssysteem (UFO). Op basis van UFO krijgt iedere werknemer een compacte beschrijving van zijn of haar functie, ook wel een functieprofiel genoemd, met een bijhorend functieniveau. In de handleiding staan alle functieprofielen en informatie over het indelingsproces. Het universitair competentie-instrument beschrijft de 32 universitaire competenties.

Scholing en ontwikkeling

Het artikel over scholing en ontwikkeling (artikel 6.10) is aangepast in verband met de inwerkingtreding van de nieuwe Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden per 1 augustus 2022. In de nieuwe cao staat dat het volgen van functiegerichte en verplichte studie of opleiding geldt als werktijd en zo mogelijk plaatsvindt onder werktijd. Studiekosten en reiskosten worden vergoed.

Contracten

Arbeidsovereenkomst
In beginsel wordt een dienstverband aangegaan voor onbepaalde tijd, tenzij een dienstverband voor bepaalde tijd noodzakelijk wordt geacht.

Opzegtermijn
De opzegtermijn kan verschillen afhankelijk van de aard van de arbeidsovereenkomst. Artikel 8.1 gaat hierop in.

Vergoeding contributie

Wat zegt je cao over vergoeding van verenigingscontributie?
De contributie die je betaalt voor het lidmaatschap van je beroepsvereniging, heeft de status van vakbondscontributie. Indien je in aanmerking wilt komen voor teruggave, moet je dit zelf bij je werkgever kenbaar maken. Het kan je een aanzienlijk voordeel opleveren.

Op basis van artikel 5.4 kan de vergoeding deel uitmaken van het uitruilsysteem arbeidsvoorwaarden. Hierover worden dan afspraken gemaakt tussen je werkgever en  de medezeggenschap (lokaal overleg).

Werktijden en diensten

Arbeidsduur
De volledige arbeidsduur per week is 38 uur.
Binnen het keuzemodel arbeidsvoorwaarden heeft een werknemer recht op een flexibele werkduur, die afwijkt van de gebruikelijke volledige werktijd van 38 uren per week. De werknemer en werkgever maken daarover samen afspraken.

Vakantie en verlof

Vakantiedagen
Bij een volledige arbeidsduur van 38 uren heeft een werknemer recht op 232 uur vakantie. Dit bestaat uit 152 wettelijke vakantie-uren en 80 bovenwettelijke vakantie-uren.

Ziekte

Loondoorbetaling bij ziekte
Een zieke werknemer heeft recht op loondoorbetaling overeenkomstig de Ziekte- en Arbeidsongeschiktheidsregeling Nederlandse Universiteiten.

.

×Close search
Zoeken