skip to Main Content

FBZ: bonus moet gelden voor álle zorgmedewerkers

covid-19GehandicaptenzorgGGZJeugdzorgKraamzorgUMCVVTZiekenhuizen

FBZ vindt dat de bonus voor zorgpersoneel moet gelden voor álle zorgmedewerkers die zich tijdens de COVID-19 crisis inzetten. “We begrijpen dat de focus op verpleegkundigen en verzorgenden ligt, maar verzoeken de minister met klem om andere groepen die een essentiële rol hebben vervuld, niet uit het oog te verliezen bij de uitwerking van deze regeling. Zij verdienen net zo goed waardering”, aldus FBZ-directeur Caroline van den Brekel.

Minister Hugo de Jonge maakte op 25 juni bekend dat alle zorgmedewerkers die in hun werk direct of indirect de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus hebben ondervonden, een bonus krijgen van 1.000 euro netto. De focus ligt daarbij op verpleegkundigen, verzorgenden, helpenden, schoonmakers en het andere ondersteunend personeel in alle zorgsectoren. Volgens de minister laten de Tweede Kamer en het kabinet hiermee hun waardering en dankbaarheid zien voor al het harde werk dat de mensen in de zorg tijdens de corona-crisis hebben verricht.

De achterban van FBZ, die hoogopgeleide zorgprofessionals vertegenwoordigt, valt buiten de ‘focus’ van de minister, terwijl velen van hen zich vaak voor 200 procent hebben ingezet tijdens de crisis – met gevaar voor eigen gezondheid. Van den Brekel: “Denk aan artsen in opleiding, coassistenten, klinisch technologen, psychologen en physician assistants. Maar ook diverse (para)medici hebben meegedraaid op ic’s en vergeet niet de fysiotherapeuten en diëtisten die momenteel een belangrijke rol spelen bij de revalidatie van coronapatiënten. We gaan ervan uit dat deze groepen niet worden vergeten en hebben dat ook aangegeven bij Wim Kooijman, die het ministerie hierover heeft geadviseerd.”

Structureel hogere beloning

FBZ pleit, los van een bonus, voor een structureel lagere werkdruk en goede beloning van zorgmedewerkers, die al vóór de COVID-19 crisis onder hoge werkdruk werkten. “Volgend jaar gaan we onderhandelen over een aantal grote cao’s, waar dit een van onze belangrijkste punten wordt. Zorgprofessionals hebben laten zien hoe essentieel zij zijn: daar moet in onze ogen een waardering tegenover staan die daar recht aan doet.”

Foto: een PA aan het werk op de IC (bron: NAPA).

×Close search
Zoeken