skip to Main Content

Ervaringen delen over werkdruk tijdens de Week van de Werkstress 2023

Arbeidsmarktarbeidsvoorwaarden

De werkdruk in de zorg is hoog, en juist daarom is (ver)binding essentiëler dan ooit. (Ver)binding was dan ook het thema van de Week van de Werkstress 2023, die deze week haar tienjarige jubileum vierde.

Hoe zorg je dat je fit blijft, mentaal weerbaar bent en betrokken blijft bij je collega’s, je organisatie of misschien zelfs op de arbeidsmarkt? Tijdens deze week ontdek je wat jij kunt doen om jezelf en collega’s te helpen.

Van werkstress naar werkplezier

De afgelopen jaren is de aandacht van dit evenement steeds meer verlegd van werkstress naar werkplezier, preventie en ontwikkeling. Samenwerking tussen het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, werkgevers- en werknemersorganisaties, branche- en beroepsverenigingen en vele honderden individuele bedrijven hebben het tot een succes gemaakt door vele honderden activiteiten te organiseren, zoals workshops over werkplezier en gezond leven en mindfulness trainingen. En dat is mooi nieuws, want in 2022 vond 62% van de zorgmedewerkers de werkdruk te hoog. Ter vergelijking: In de sectoren ICT en Veiligheid Openbaar Bestuur lagen de cijfers een stuk lager, respectievelijk 46% en 47% (Bron: CBS en CNV). Uit de Loopbaanmonitor Medisch Specialisten (2022) blijkt dat 28-30% van de aios en medisch specialisten ontevreden is over de werkdruk.

Delen stressvolle ervaringen én succesvolle tips

Op de website van de Week van de Werkstress kan iedereen zijn ervaringen delen en vind je diverse tips over het verminderen van werkstress. Zo heeft het Ministerie van Sociale Zaken Werkgelegenheid 99 oplossingen voor zowel de werkgever als werknemer. Een belangrijke tip: maak werkstress bespreekbaar. Een gesprek met een collega kan al helpen. En vraag gerust om hulp als je er niet uitkomt.

Nog meer tips ontvangen? Kijk dan op de website van de Week van de Werkstress.

×Close search
Zoeken