skip to Main Content

Arbeidsvoorwaardenbeleid 2024

arbeidsvoorwaardenarbeidsvoorwaardenbeleid

Koopkrachtverbetering, een goede borging van zeggenschap van zorgprofessionals, het terugdringen van de hoge werkdruk en de aanpak van de ‘veelurencultuur’ en seksueel overschrijdend gedrag zijn een paar van de belangrijke punten waar FBZ zich voor inzet tijdens cao-onderhandelingen in 2024. Deze en andere punten zijn vastgelegd in het Arbeidsvoorwaardenbeleid 2024.  

Voldoende menskracht in de zorg is de belangrijkste uitdaging voor de komende decennia. Goede arbeidsvoorwaarden zijn een randvoorwaarde om mensen voor het werk in de zorg te interesseren en te behouden. Toch verwacht FBZ dat de cao-onderhandelingen in 2024 met werkgevers moeizaam zullen verlopen: “In 2023 zijn in veel zorgcao’s de lonen tussentijds aangepast om tegemoet te komen aan de gestegen kosten voor levensonderhoud. Werkgeversorganisaties hebben aangegeven dat het geld dat zij erbij krijgen via de Overheidsbijdrage in de Arbeidsvoorwaardenontwikkeling (OVA) geen gelijke tred houdt met die loonstijgingen en dat daarnaast andere kosten – zoals energielasten – voor hen ook zijn gestegen”, schrijft FBZ in het arbeidsvoorwaardenbeleid.

De speerpunten van het Arbeidsvoorwaardenbeleid zijn de primaire arbeidsvoorwaarden, zeggenschap en positionering, gezond en veilig werken, flexibiliteit en zekerheid en de arbeidsmarkt.

Onderstaande infographic is een weergave van de belangrijkste punten van het Arbeidsvoorwaardenbeleid. Het volledige Arbeidsvoorwaardenbeleid kun je hier lezen.

Infographic arbeidsvoorwaardenbeleid

×Close search
Zoeken