skip to Main Content

Kijk eens in de keuken van een medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige

medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundigeNVMBR

Sinds januari 2024 vertegenwoordigt FBZ ook de werknemersbelangen voor ruim 1.500 leden van de NVMBR: Nederlandse Vereniging Medisch Beeldvorming en Radiotherapie. Altijd al willen weten wat een medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige (MBB’er) precies doet en hoe een werkdag eruitziet? Lees dan verder.

Wat doen ze?

Een MBB’er speelt een essentiële rol in de medische sector door het leveren van hoogwaardige beeldvormings- en bestralingstechnieken. Deze professionals zijn gespecialiseerd in het verkrijgen van nauwkeurige medische beelden van het menselijk lichaam. Zo maken ze met röntgenfoto’s, MRI-, CT- en botscans, elektromagnetische velden, geluidsgolven of radioactieve stoffen foto’s en scans van patiënten. Ook bereiden ze bestralingen voor en voeren die, na goedkeuring, ook uit. Daarnaast ondersteunen ze patiënten bij de behandeling  via radiotherapie. Hun werkzaamheden omvatten het voorbereiden, plannen, uitvoeren en afronden van medisch beeldvormend onderzoek en (therapeutische) behandelingen met behulp van verschillende technieken, waaronder ioniserende straling, radioactieve stoffen, elektromagnetische velden en ultrageluid. Ze dragen verantwoordelijkheid voor stralingsbescherming, uitvoering van procedures, patiëntenzorg en kwaliteitsbewaking. Daarbij zijn zij zich altijd bewust van de stralingsrisico’s en beperken die tot een minimum. MBB’er s werken nauw samen met artsen en andere zorgprofessionals.

Hoe zijn ze opgeleid?

Belangstellenden voor het vak kunnen kiezen tussen een vierjarige hbo-opleiding MBRT (Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken) voor alle vakgebieden op een hogeschool of, via een aanstelling bij een ziekenhuis, voor een driejarige ‘inservice-opleiding’ op hbo-niveau voor medische beeldvorming of radiotherapie. Daarna kunnen ze zich specialiseren voor specifieke onderzoek- of behandelmethoden of overstappen naar management, wetenschappelijk onderzoek of onderwijs. Na het succesvol afronden van de opleiding kunnen ze zich registreren als MBB’er bij het Kwaliteitsregister Paramedici.


Interview met medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige Gerda Jacobi

“Een mooie combinatie van techniek en menselijk contact”

Gerda Jacobi begon in 1988 met de opleiding, inmiddels heeft ze veel werkervaring opgebouwd. Ze werkt momenteel bij het Medisch Centrum in Leeuwarden.

Wat motiveerde jou om medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige (MBB’er) te worden?
“Mijn interesse om MBB’er te worden ontstond vanuit mijn fascinatie voor techniek. Ik snuffelde destijds ook rond bij andere technische opleidingen, maar die trokken mij minder aan. Toen ontdekte ik dit geweldige vak, waarin techniek samengaat met het omgaan met mensen. Het is voor mij de perfecte combinatie tussen techniek en menselijk contact, iets wat je niet vaak kan combineren. Ik heb geen saai bureauwerk waarbij ik de hele dag achter een computerscherm zit. Het is een praktisch technisch beroep waarbij ik direct in contact sta met patiënten en hun zorgbehoeften. Het grappiste is nog, dat dit per toeval op mijn pad kwam toen ik met een knieblessure in het ziekenhuis belandde en een foto moest laten maken. Ik vroeg me toen af: “Wat voor soort beroep is dit eigenlijk?” En zo belandde ik uiteindelijk in dit fantastische vakgebied.”

Waar haal je de meeste voldoening uit?
“Uit het feit dat ik een significante rol speel bij het stellen van diagnoses. Het is gewoonweg geweldig om onderzoeken uit te voeren en hoogwaardige beeldvorming te leveren. Er zijn zeker uitdagende momenten, vooral wanneer ik tijdens mijn werk op de MRI te maken krijg met patiënten die claustrofobisch zijn of andere beperkingen hebben. Maar als ik erin slaag ze gerust te stellen en het onderzoek succesvol te voltooien, geeft mij dat veel voldoening. Ik trek aan het einde van de dag met een tevreden gevoel de deur achter mij dicht als een angstige of gespannen patiënt opgelucht de afdeling verlaat. Bovendien werk ik met een diverse groep patiënten, variërend van jonge en gezonde mensen die betrokken zijn geweest bij een ongeluk, tot mensen met chronische aandoeningen die regelmatig onderzoeken nodig hebben. De verscheidenheid aan patiënten en ziektebeelden houdt mijn werk boeiend en uitdagend.”

Wat zijn vooroordelen over jouw vak?
“Mensen denken wel eens ‘goh, jullie zitten hier vast de hele dag in het donker’. Dat is echter niet waar, aangezien we werken met geavanceerde beeldvormingsapparatuur waarvoor een goed verlichte werkomgeving nodig is. Daarnaast wordt gedacht dat ons werk vooral neerkomt op simpelweg op een knopje drukken om een foto te maken, maar het omvat veel meer. We moeten nauwkeurig kijken, de juiste instellingen gebruiken en vaardig zijn met complexe apparatuur. Het vergt tijd en training om de technische aspecten en het gebruik van de apparatuur onder de knie te krijgen. Bovendien werken we vaak met computers, waarbij we programma’s bedienen en bijvoorbeeld 3D-beelden moeten reconstrueren uit gewone plaatjes op een CT-scan of andere berekeningen binnen de medische beeldvorming. Het herkennen van specifieke structuren en afwijkingen vereist tijd en ervaring. Daarom is het belangrijk om voortdurend bij te blijven in het vak. Dit betekent je kennis verbreden en leren omgaan met nieuwe apparatuur en technologieën. Door voortdurende bijscholing blijf je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en kun je je vaardigheden verbeteren in het werken met geavanceerde apparatuur. Praktijkervaring is ook essentieel, omdat het je in staat stelt om theoretische kennis toe te passen en je vaardigheden verder te ontwikkelen.”

×Close search
Zoeken