skip to Main Content

Onderhandelingen Cao Kraamzorg lopen vertraging op

Kraamzorg

Op 5 december vond er een overleg plaats tussen vakbond FBZ, de andere bonden en werkgeversorganisatie BO Geboortezorg over de nieuwe Cao Kraamzorg. De onderhandelingen verliepen stroef. Dit komt hoofdzakelijk doordat er binnen de sector onvoldoende financiële middelen beschikbaar zijn voor een aantrekkelijk loonvoorstel. De lage tarieven die momenteel gehanteerd worden, vormen hierbij een belangrijke oorzaak.

Bevestiging van achterstand kraamzorgsector

BO Geboortezorg heeft een onderzoek laten uitvoeren naar de loonontwikkeling in vergelijking met andere sectoren, zoals de Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) en de kinderopvang. Dit onderzoek bevestigt dat de kraamzorgsector achterloopt op genoemde sectoren. Hoewel dit al bekend was, is het waardevol om deze bevestiging van een externe partij te ontvangen.

Gesprekken over tarieven

BO Geboortezorg zal op basis van dit onderzoek in gesprek gaan met de verantwoordelijke instanties (Nederlandse Zorgautoriteit en Zorgverzekeraars Nederland) over de tarieven. Er wordt verwacht dat op korte termijn duidelijkheid wordt verkregen over de mogelijkheden om de tarieven structureel te verhogen, met als doel de levensvatbaarheid van de kraamzorgsector te waarborgen. De vervolggesprekken tussen BO Geboortezorg, NZa en ZN vinden komende woensdag plaats.

Kraamzorgsector versterken

Hoewel de onderhandelingen momenteel langzamer verlopen dan gehoopt, blijven de bonden en BO Geboortezorg zich onverminderd inzetten om tot een goede Cao Kraamzorg te komen. Het is van cruciaal belang dat er structurele verbeteringen worden doorgevoerd om de kraamzorgsector te versterken en de belangen van de zorgprofessionals te behartigen. Het is nu aan BO Geboortezorg om ervoor te zorgen dat de tarieven aanzienlijk stijgen, zodat de lonen van de medewerkers op een substantiële manier kunnen worden verhoogd en de loonkloof kan worden gedicht.

×Close search
Zoeken