skip to Main Content

Handvatten voor meer zeggenschap in de zorg

MedezeggenschapZeggenschap

Het Landelijk Actieplan Zeggenschap heeft een landelijke visie gepubliceerd voor het versterken van zeggenschap, inclusief een ‘roadmap’ naar meer zeggenschap. Het zijn handvatten voor zorgprofessionals, leidinggevenden en bestuurders in de zorg om samen concrete acties uit te zetten in hun organisatie.

De Nederlandse gezondheidszorg kent de komende decennia flinke uitdagingen. Zorgprofessionals hebben daarvoor een sterke positie nodig in de organisaties waarin zij werken. Hoewel erkend wordt dat zorgprofessionals meer zeggenschap moeten krijgen bij het beleid, de besluitvorming en de praktijk van hun beroep, en zorgprofessionals dit zelf ook willen, blijft dit in de praktijk nog achter.

Toekomstbestendige zorg

De dynamiek en problematiek rond het versterken van zeggenschap is beschreven in de visie van het Landelijk Actieplan Zeggenschap (LAZ). De visie maakt duidelijk dat zeggenschap geen doel op zich is. Zeggenschap stimuleren zorgt er wel voor dat zorgprofessionals meer ‘in the lead’ zijn. Dat is belangrijk voor betere kwaliteit van zorg en leven, en ook voor een positieve werkomgeving, minder verzuim en lager verloop.

Er bestaat geen one-size-fits-all-oplossing voor het versterken van zeggenschap. De roadmap geeft wel verbeterstappen die gevolgd kunnen worden om zeggenschap positief te beïnvloeden. Het stappenplan bevat veertien interventies waar organisaties uit kunnen putten.

 

Webinar en congres over zeggenschap

Het LAZ ondersteunt zorgorganisaties actief te blijven leren om zeggenschap te versterken, onder meer door het begeleiden van zorgorganisaties met gesubsidieerde actieplannen. In mei organiseert het LAZ een webinar over zeggenschap versterken met behulp van de visie en roadmap. Op 19 juni kunnen zorgprofessionals, leidinggevenden en bestuurders deelnemen aan een landelijk congres in Utrecht over zeggenschap en het realiseren van de benodigde cultuuromslag.

Meer weten?

Kijk voor meer info op: zeggenschapindezorg.nl.

 

×Close search
Zoeken