skip to Main Content

Casus: Een liefdesrelatie op de werkvloer – Wat mag wel en niet?

Rechtshulp

Orthopedagoog Klaas Langemaat is verliefd op een collega en het gevoel is wederzijds! Een prachtige situatie voor beiden, zou je denken. Toch zoekt Klaas juridisch advies omdat hij zich herinnert dat soortgelijke relaties in het verleden problemen hebben veroorzaakt bij oud-collega’s. Hij belt FBZ Rechtshulp en komt in contact met arbeidsjurist Marlies Welschen. Klaas heeft twee belangrijke vragen: is hun relatie toegestaan en moeten ze dit melden aan hun werkgever?

Gedragscode

Welschen legt uit: “De werkgever mag de relatie niet verbieden. Dit zou namelijk betekenen dat de werkgever zich bemoeit met het privéleven van werknemers, en dat is niet toegestaan. Er bestaat namelijk een Europees recht op privacy voor werknemers. Bovendien hebben werknemers het recht om hun partner vrij te kiezen.” Klaas reageert opgelucht. Welschen voegt echter toe: “De werkgever heeft wel de mogelijkheid om regels op te stellen over hoe om te gaan met een liefdesrelatie op de werkvloer. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een gedragscode waarin staat dat werknemers verplicht zijn om een relatie op de werkvloer te melden.” Welschen legt verder uit dat er ook afspraken gemaakt kunnen worden over welk gedrag verwacht wordt en dat er eventueel gesproken kan worden over een overplaatsing naar een andere afdeling.

Kan ontslag een optie zijn?

Welschen vraagt ook of er sprake is van een relatie tussen een leidinggevende en een ondergeschikte bij Klaas en zijn partner. Een dergelijke relatie vereist een andere aanpak. Het kan bijvoorbeeld leiden tot een gevoel van ongelijkheid op de werkvloer en de sfeer beïnvloeden. Welschen zegt: “In dat geval kan de werkgever verdergaande afspraken eisen van jou en je partner. En als er echt geen andere oplossing mogelijk is, kan zelfs ontslag een optie zijn. Dit geldt ook als beiden zouden liegen over hun relatie.”

Wederzijdse verwachtingen bespreken

Voor Klaas is het duidelijk. Hij herinnert zich dat er inderdaad een gedragscode bestaat binnen de organisatie. Die gaat hij raadplegen. In het geplande gesprek met zijn werkgever heeft Klaas medegedeeld dat hij een relatie heeft. Tijdens dit gesprek hebben Klaas, zijn partner en zijn leidinggevende wederzijdse verwachtingen besproken. Klaas en zijn vriendin zijn blij dat hun relatie geen gevolgen heeft voor hun werk, en dat ze weten waaraan ze zich moeten houden.

* Namen van cliënten zijn fictief in verband met de privacy van de cliënt.

×Close search
Zoeken