skip to Main Content

Kijk eens in de keuken van een medisch hulpverlener

medisch hulpverlenerNVBMH

De Nederlandse Vereniging voor Bachelor Medisch Hulpverleners (NVBMH) is opgericht om de belangen van medisch hulpverleners te behartigen. FBZ vertegenwoordigt meer dan 100 medisch hulpverleners in dienstverband en behartigt hun arbeidsbelangen. Daarnaast kunnen deze leden gebruikmaken van individuele juridische dienstverlening.

Benieuwd naar het veelzijdige vak van een bachelor medisch hulpverlener? Wil je meer inzicht krijgen in hun taken, werkplekken en loopbaanmogelijkheden? In deze rubriek geven we je letterlijk een kijkje achter de schermen. We interviewden een ervaren medisch hulpverlener om je een beter beeld te geven van hun beroep. Dit keer delen we het verhaal van Ellen Schepens, die met passie en toewijding werkt als medisch hulpverlener.

Wat doet een medisch hulpverlener en waar werken ze?

Een medisch hulpverlener is een deskundige in de acute medische zorg, die een breed scala aan taken uitvoert onder supervisie van een arts of anderszins zelfstandig bevoegde zorgprofessional. Ze werken in verschillende medische disciplines, zoals spoedeisende hulp, anesthesie, cardiodiagnostiek, ambulancedienst en meer. Medisch  hulpverleners zijn betrokken bij het verlenen van directe patiëntenzorg, het assisteren bij medische procedures en het ondersteunen van artsen bij de diagnostiek en behandeling van patiënten. Ze spelen een cruciale rol in het team en draagt bij aan het optimaliseren van de patiëntenzorg en het verbeteren van de kwaliteit van leven van de patiënten. Medisch hulpverleners in dienstverband werken vooral in ziekenhuizen of UMC’s.

Loopbaanperspectief

Om medisch hulpverlener te worden, moet je een bacheloropleiding Medische Hulpverlening volgen aan een erkende hogeschool. Deze opleiding biedt een combinatie van theoretische kennis en praktische vaardigheden die nodig zijn om als medisch hulpverlener te functioneren. Binnen het vakgebied zijn er ook mogelijkheden om je verder te specialiseren of door te groeien naar leidinggevende functies. Door middel van nascholingen en bijscholingen kunnen medisch  hulpverleners hun kennis en vaardigheden blijven ontwikkelen en op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen in de medische wereld.

Kwaliteitsregister

Medisch hulpverleners kunnen zich registreren in het kwaliteitsregister van de NVBMH. Registratie in dit register toont aan dat iemand voldoet aan de vereiste competenties en zich blijft bijscholen. Het kwaliteitsregister stimuleert de professionaliteit en kwaliteit van het vakgebied en biedt patiënten, collega’s en werkgevers een betrouwbare maatstaf voor de bekwaamheid van medisch hulpverleners.


Interview met medisch hulpverlener Ellen Schepens

“Praktisch denken en directie handelen, geeft mij voldoening!”

Ellen Schepens(35) is medisch hulpverlener op de Spoedeisende Hulp (SEH) bij Haaglanden Medisch Centrum en tevens de voorzitter van de beroepsvereniging NVBMH. Ze behaalde haar bacheloropleiding Medisch Hulpverlening aan de Hogeschool Utrecht zeven jaar geleden met succes. Sindsdien heeft ze waardevolle ervaring opgedaan bij verschillende spoedeisende hulp afdelingen.

Wat motiveerde je om medisch hulpverlener te worden?
“Mijn reis in de medische wereld begon met geneeskunde, maar ik besloot een andere afslag te nemen. Ik heb grondig nagedacht over wat ik wilde bereiken in de zorg en ontdekte dat ik altijd al een sterke affiniteit had met acute zorg. In 2011 begon ik daarom met de opleiding medische hulpverlening. Het bleek precies te zijn wat ik zocht: een dynamische omgeving waarin ik direct praktisch kon handelen. Dit past veel beter bij mijn persoonlijkheid dan de studie medicijnen. Bovendien word je als medisch hulpverlener breed opgeleid en heb je uitgebreide kennis over diverse aandoeningen. Het grote verschil met een SEH-arts is dat zij bevoegd zijn om het beleid te bepalen, terwijl wij als medisch hulpverleners binnen de grenzen van wetten en protocollen handelen. We zijn echter wel in staat om differentiële diagnoses te stellen en een start te maken met de diagnostiek en behandelingen volgens protocol.

Wat geeft jou de meeste voldoening?
“Het geeft me voldoening als ik voldoende aandacht aan alle patiënten heb kunnen geven, vooral als het zinnige zorg is. Mensen die zich presenteren met een probleem wat écht op de Spoedeisende Hulp thuishoort. Op dagen dat het erg druk is geweest en ik het gevoel heb tekort te zijn geschoten, mis ik die voldoening wel. Op zo’n dag heb je voor iedereen je best gedaan maar voor je gevoel nét te weinig betekend. Over het algemeen haal ik veel plezier uit mijn werk.”

Hoe vind je het te werken met een onregelmatig rooster, waarbij je ook avond-, nacht- en weekenddiensten draait?
“Ik vind het fijn. Het geeft me flexibiliteit om de rest van mijn leven eromheen te plannen. Het kan wel soms lastig zijn als je met vrienden wil afspreken die een 9-5 baan hebben, maar het  voordeel is dan weer dat ik makkelijk boodschappen kan doen op maandagochtend als het rustig is in de winkel, of een museum kan bezoeken op daltijden.”

Wat zijn vooroordelen over medisch hulpverleners?
“Toen het vak net nieuw op de markt kwam, hebben we zeker tegen vooroordelen moeten vechten. Sommige beroepsgroepen zagen ons als een bedreiging of als afzwakking van de zorg. Maar inmiddels hebben we bewezen dat die vooroordelen ongegrond zijn. We werken goed samen met andere zorgprofessionals, en er zijn genoeg voorbeelden van succesvolle samenwerking.”

×Close search
Zoeken