skip to Main Content

Kijk eens in de keuken van een SEH-arts

De Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) is de werknemersorganisatie voor (aankomende) artsen in dienstverband en enkele aanverwante beroepsgroepen. De LAD voert voor een aantal cao’s zelf de onderhandelingen, maar is voor acht cao’s aangesloten bij FBZ. De LAD vertegenwoordigt circa 35.000 leden, waaronder medisch specialisten, artsen in opleiding, huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde én SEH-artsen. Dit keer nemen een kijkje in het leven van SEH-arts Eric de Kruif.

Wat doet een SEH-arts?

SEH-artsen zijn gespecialiseerd in het verlenen van acute medische zorg in het ziekenhuis. Ze werken op de Spoed Eisende Hulp-afdeling van ziekenhuizen en behandelen een zeer breed scala aan medische noodgevallen. Als eerste medische professional die patiënten zien in het ziekenhuis, beoordelen ze snel en zorgvuldig de situatie, stellen een diagnose en voeren medische procedures uit, zoals het hechten van wonden, stabiliseren van fracturen, toedienen van medicijnen en reanimeren van patiënten met een hartstilstand. SEH-artsen werken onder hoge druk en moeten snel beslissingen nemen om levens te redden.

Waar werken SEH-artsen?

SEH-artsen werken voornamelijk op de SEH-afdeling van ziekenhuizen, waar ze patiënten met acute medische problemen behandelen, variërend van verwondingen door ongevallen tot ernstige ziekten. In samenwerking met onder andere verpleegkundigen, medisch specialisten en ondersteunend personeel bieden ze de best mogelijke zorg aan patiënten.

Loopbaanperspectief

Om SEH-arts te worden, volgen artsen na hun opleiding geneeskunde een specialistische opleiding van drie jaar. Deze opleiding omvat theoretisch onderwijs en praktische training op de spoedeisende hulp en diverse andere afdelingen. Na het afronden van de opleiding kunnen SEH-artsen ervoor kiezen in ziekenhuizen te werken of hun vaardigheden in te zetten bij andere medische organisaties, zoals ambulancediensten.

Kwaliteitsregister

SEH-artsen hebben de mogelijkheid zich te registreren in het BIG-register en zeer binnenkort ook als medisch specialist. Dit toont aan dat ze voldoen aan wettelijke kwaliteitseisen en stelt hen in staat op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in hun vakgebied. Met hun expertise, toewijding en vaardigheden spelen SEH-artsen een cruciale rol in het verlenen van acute medische zorg en het redden van levens.


Interview met Eric de Kruif

“Je weet nooit hoe je dag eruitziet”

Eric de Kruif werkt als SEH-arts in het Flevoziekenhuis. Gedurende zijn artsenloopbaan is hij sterk geïnteresseerd geraakt in de arbeidsvoorwaarden, rechten en plichten van artsen in loondienst. Daarom is hij naast zijn baan als SEH-arts ook ledenraadslid bij de LAD.

Invloed op noodsituaties

“Tijdens mijn opleiding geneeskunde ontdekte ik dat ik veel specialismen leuk vond en dat ik het fijn vind om direct contact te hebben met patiënten. De acute zorg sprak me in het bijzonder aan vanwege de intensieve betrokkenheid, de onvoorspelbaarheid en diversiteit van het vak en de mogelijkheid om direct invloed uit te oefenen op het verloop van noodsituaties. Het geeft me veel voldoening als een patiënt zich direct beter voelt na een ingreep.
Het werk op de spoedeisende hulp is onvoorspelbaar. Elke dag is anders en je weet nooit hoe je dag eruitziet. Je moet dan ook wel van een beetje stress houden. Het vereist een breed scala aan kennis en vaardigheden om patiënten met uiteenlopende klachten te beoordelen en behandelen. Voordeel daarvan is dat je als beginnend SEH-arts in korte tijd een enorme professionele groei en ontwikkeling doormaakt.”

Concentratieproblemen?

“Een vooroordeel dat ik wel eens hoor over mijn vak is dat we van alles maar een gedeelte weten. Maar dat is juist onze kracht, van alle specialismen de acute zorg samenbrengen en toepassen is precies waarom je je ‘specialiseert’ als SEH-arts. We zijn juist breed opgeleid zodat we kunnen omgaan met diverse situaties en klachten. De ongedifferentieerde patiënt heeft precies daar baat bij.
Verder worden SEH-artsen wel eens geassocieerd met ADHD omdat ze snel handelen, de aandacht steeds verdelen, moeizaam stilzitten en voortdurend beslissingen moeten nemen onder druk. Op het werk lijkt dat misschien op concentratieproblemen of hyperactief zijn, maar thuis kan ik ook rustig een boek lezen.”

Levens redden, klein leed verhelpen en een maatschappelijke bijdrage

“Het is een voorrecht om mensen in hun meest kwetsbare en kritieke momenten te kunnen bijstaan en snelle verbetering te zien na een behandeling of interventie. Het vermogen om als team adequaat te handelen en soms zelfs levens te redden, geeft me een gevoel van betekenis in mijn loopbaan. Daarbij maakt de afwisseling met ‘kleiner leed’, zoals de behandeling van een gebroken vinger, oogklachten, huidafwijkingen, elektrolyt afwijkingen of een DVT, mijn werk zo bijzonder mooi. Als specialisten in de acute zorg spelen SEH-artsen een cruciale rol bij noodsituaties, zoals traumaopvang, waarbij we nauw samenwerken met ons SEH-team en andere specialismen om de best mogelijke zorg te bieden. We streven ernaar als team multidisciplinair te werken, met onze inzet van juist die brede kennis en vaardigheden.”

24/7

“De spoedeisende hulp gaat 24/7 door, waardoor een derde van de diensten tijdens kantoortijden valt. Hoewel sommigen dit als een last of uitdaging zien, zie ik er persoonlijk veel voordelen in. Zo vermijd ik files en kan ik gemakkelijk overdag andere afspraken plannen, zoals een tandartsbezoek.”

 

×Close search
Zoeken