Manifest toekomst zorg
De zorgsector staat op een kantelpunt. De werkdruk voor zorgprofessionals is torenhoog, het personeelstekort groeit en tegelijkertijd wordt de vraag naar zorg steeds groter. Om toekomstbestendig te blijven, moet de zorg veranderen. In 2024 organiseerde FBZ daarom drie dialoogsessies en een groot slotdebat over de toekomst van de zorg. De sessies leidden tot concrete ideeën, die we in het voorjaar van 2025 aanbieden in een manifest aan het kabinet. In aanloop naar het verschijnen van ons manifest vind je op deze pagina alvast een voorproefje via blogs van FBZ-voorzitter Maarten Faas.
Blog 1: Kies nu écht: een brede maatschappelijke dialoog over de zorg
Onze samenleving verwacht dat de zorg blijft draaien zoals we gewend zijn, maar dat is niet langer realistisch, betoogt Maarten Faas in deze eerste blog. FBZ vindt het tijd om het gesprek aan te gaan over wat we van de zorg mogen en kunnen verwachten. Tijd voor een échte, brede maatschappelijke dialoog. Tijd voor duidelijke keuzes.
Waarom een manifest?
Zorgprofessionals voelen dagelijks al de gevolgen van het tekort aan collega’s. Roosters komen steeds moeilijker rond en de werkdruk is hoog. Hierover wordt veel gesproken, zowel in de politiek als bijvoorbeeld aan de tafel van het Integraal Zorgakkoord (IZA). Veel zorgprofessionals hebben in deze gesprekken nauwelijks een stem en ook het maatschappelijk debat over de toekomst van de zorg ontbreekt nog. Daarom organiseerde FBZ in 2024 drie dialoogsessies tussen zorgprofessionals en andere stakeholders om te inventariseren welke punten zij belangrijk vinden voor het behoud van goede zorg en een gezond en veilig werkklimaat in de toekomst. Het manifest is de opbrengst van deze gesprekken en van het slotdebat waarmee de serie gesprekken in december 2024 werd afgerond.
Brede dialoog
Aan de dialoogsessies nam een zeer diverse groep zorgprofessionals deel die een goede afspiegeling vormt van de achterban van FBZ: van arts tot logopedist en van diëtist tot physician assistant. Zij gingen in gesprek met vertegenwoordigers van achtereenvolgens patiënten en cliënten, werkgevers, brancheorganisaties en de politiek. Daaruit kwamen veel goede ideeën naar voren om de zorg in de toekomst toegankelijk te houden en een aantrekkelijke sector om in te (blijven) werken. Met een aantal ideeën kunnen zorgprofessionals zelf aan de slag of ligt er een rol voor werkgevers. Maar er zijn ook punten waarvoor de politiek en de overheid aan zet zijn. Deze laatste punten worden opgenomen in het manifest dat FBZ dit voorjaar publiceert.
Uitkomsten dialoogsessies
De uitkomsten van de dialoogsessies die we in 2024 organiseerden, vormen de basis van de aanbevelingen in ons manifest.
Lees meer over het slotdebat in december 2024.