De zorgsector staat op een kantelpunt. Om toekomstbestendig te blijven, moet de zorg veranderen. In 2024 organiseerde FBZ daarom drie dialoogsessies en een groot slotdebat over de toekomst van de zorg. De sessies leidden tot concrete ideeën, die we in het voorjaar van 2025 aanbieden in een manifest aan het kabinet. In aanloop naar het verschijnen van ons manifest schrijft FBZ-voorzitter Maarten Faas een serie van vier blogs, waarin we alvast een inkijkje geven in de aanbevelingen. Lees hier de eerste blog.
Blog 1:
Kies nu écht: een brede maatschappelijke dialoog over de zorg
De zorgsector staat op een kantelpunt. In het rondetafelgesprek dat de Tweede Kamer op 10 maart 2025 organiseerde, kwam dit telkens naar voren. De werkdruk voor zorgprofessionals is torenhoog, het personeelstekort groeit en tegelijkertijd wordt de vraag naar zorg steeds groter. Onze samenleving verwacht dat de zorg blijft draaien zoals we gewend zijn, maar dat is niet langer realistisch. FBZ vindt het tijd om het gesprek aan te gaan over wat we van de zorg mogen en kunnen verwachten. Tijd voor een échte, brede maatschappelijke dialoog. Tijd voor duidelijke keuzes.
Waarom een brede maatschappelijke dialoog?
De uitdagingen in de zorg raken ons allemaal. De druk op zorgprofessionals is zo groot dat steeds meer mensen de sector verlaten, terwijl de vergrijzing zorgt voor een groeiende zorgvraag. We moeten heldere keuzes maken over welke zorg we collectief blijven leveren, welke rol innovatie kan spelen en wat mensen zelf kunnen doen. Een brede maatschappelijke dialoog is essentieel om deze vragen te beantwoorden. Dit zijn geen onderwerpen die in de spreekkamer of in de praktijk van een zorgprofessional kunnen worden bepaald. We moeten het als samenleving eens worden over welke zorg wel, maar ook welke zorg niet meer wordt geleverd – juist om de toegankelijkheid en kwaliteit van ons zorgstelsel te kunnen blijven waarborgen.
Het kabinet moet het voortouw nemen
Het organiseren van zo’n dialoog vraagt om leiderschap. Hier ligt een belangrijke taak voor het kabinet. Het kabinet moet het initiatief nemen voor een publiekscampagne om de samenleving te informeren over de uitdagingen in de zorg en het gesprek faciliteren. Doel is mensen ervan bewust te maken dat niet alle zorg in de toekomst vanzelfsprekend kan worden geleverd. Daarbij is het cruciaal dat zorgprofessionals – de mensen die dagelijks met deze uitdagingen te maken hebben – actief worden betrokken. Zij weten immers als geen ander wat er speelt en wat haalbaar is.
Een goed georganiseerde dialoog helpt niet alleen om concrete keuzes te maken, maar ook om draagvlak te creëren voor noodzakelijke veranderingen. Mensen willen begrijpen waarom bepaalde beslissingen worden genomen en hoe zij zelf kunnen bijdragen. Dit vraagt om heldere communicatie en een open, eerlijk gesprek.
Samen de zorg toekomstbestendig maken
De zorg is niet alleen een zaak van zorgprofessionals, maar van ons allemaal. Het is tijd dat we met elkaar het gesprek aangaan over wat we belangrijk vinden en waar we naartoe willen. Alleen door samen duidelijke keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen, kunnen we de zorg toekomstbestendig maken. FBZ zette alvast een stap door in 2024 dialoogsessies te organiseren met zorgprofessionals en andere betrokkenen. De ideeën die hieruit voortkwamen, worden binnenkort gepresenteerd in een manifest.
Laten we nu écht kiezen voor een dialoog die verandering mogelijk maakt. Voor de zorg van morgen, en voor de zorgprofessional van vandaag.
Maarten Faas
Voorzitter FBZ