skip to Main Content

FBZ zit voortaan aan tafel bij Cao Arbo Unie

Arbo Unie

FBZ is toegetreden tot de cao-tafel voor de Cao Arbo Unie. FBZ vertegenwoordigt in deze cao voortaan de arbeidsvoorwaardelijke belangen van bedrijfsartsen en psychologen.

De Cao Arbo Unie geldt voor de ruim 900 medewerkers werkzaam bij Arbo Unie. De bestuurder van Arbo Unie voert namens Arbo Unie de onderhandelingen aan de cao-tafel. Namens werknemers zaten tot voor kort drie partijen aan tafel: FNV, CNV en de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD).

Toetreding FBZ

De LAD vertegenwoordigde tot voor kort bedrijfsartsen en is aangesloten bij FBZ. FBZ voert namens de LAD al de onderhandelingen voor een aantal andere cao’s. “Omdat FBZ ook psychologen vertegenwoordigt die lid zijn van het NIP en een aantal NIP-leden bij Arbo Unie werkt, leek het een logische stap als FBZ bij de Cao Arbo Unie zou aansluiten”, vertelt FBZ-onderhandelaar Robert Barendse. “Op die manier kan FBZ de belangen van zowel bedrijfsartsen als psychologen vertegenwoordigen en zijn we een grotere cao-partij, waardoor onze invloed ook groter is. In overleg met de LAD hebben we daarom aan Arbo Unie gevraagd of FBZ namens LAD- en NIP-leden kan aansluiten. Arbo Unie heeft daarmee ingestemd.”
Voor psychologen die bij Arbo Unie werken, heeft dit volgens Barendse als voordeel dat FBZ nu expliciet voor de belangen van psychologen kan opkomen. “Tot voor kort was er geen cao-partij die dit deed.”

Nog geen nieuwe Cao Arbo Unie

De huidige Cao Arbo Unie liep af op 31 maart 2019. Eind 2019 heeft Arbo Unie een eindbod gedaan voor een nieuwe cao, maar die bevatte volgens de werknemerspartijen te weinig (koopkracht)verbeteringen. In maart heeft Arbo Unie laten weten het eindbod te moeten intrekken vanwege de uitbraak van COVID-19 en de gevolgen hiervan voor de bedrijfsvoering. FBZ heeft begrip voor de financiële positie van Arbo Unie, maar vindt dat werknemers niet kunnen blijven ‘stilstaan’ in hun arbeidsvoorwaarden en wil dit najaar zo snel mogelijk aan tafel om afspraken te maken voor een nieuwe cao.

Lees meer over de Cao Arbo Unie.

×Close search
Zoeken