skip to Main Content

Manifest FBZ: “Maak duidelijke keuzes die verdergaan dan de spreekkamer”

Maak duidelijke keuzes in de zorg. Zorg voor concurrerende arbeidsvoorwaarden. En geef zorgprofessionals vertrouwen en erkenning. Dat zijn de drie belangrijkste speerpunten van het manifest dat FBZ op dinsdag 27 mei aan de Tweede Kamer aanbood.

Met de dubbele vergrijzing, de almaar toenemende zorgvraag en een dreigend tekort van ruim een kwart miljoen zorgmedewerkers in 2034 is het noodzakelijk om nú actie te ondernemen. FBZ wil met dit manifest vol concrete voorstellen de toekomst van de zorgsector veiligstellen.

Politieke moed

FBZ-voorzitter Maarten Faas bood het manifest op 27 mei aan, samen met zeven zorgprofessionals die lid zijn van een van de 28 beroepsverenigingen die zijn aangesloten bij FBZ. Faas zei tijdens de aanbieding: “Met duidelijke keuzes maken bedoelen zorgprofessionals niet het eenzijdig inzetten op bijvoorbeeld AI, regeldruk of preventie. Zij bedoelen daarmee het openlijk erkennen én bespreken dat in de toekomst niet alle zorg in de toekomst kan worden blijven geleverd. Want zelfs als er optimaal wordt ingezet op AI, minder regeldruk, meer zeggenschap en autonomie, en betere arbeidsvoorwaarden, dan nog zal er een substantieel groter arbeidsmarkttekort overblijven dan we nu al hebben. En dus moeten er keuzes worden gemaakt, keuzes die verdergaan dan de spreekkamer. Dat erkennen vraagt politieke moed, want dat is geen populaire boodschap.”
Naast het maken van duidelijke keuzes moet ook worden gezorgd voor concurrerende arbeidsvoorwaarden, zo staat in het manifest. FBZ roept daarom op tot het dichten van de loonkloof via een extra overheidsbijdrage en financiële ondersteuning voor betere arbeidsvoorwaarden in de eerstelijnszorg.

Wettelijke rechten

Verder moeten zorgprofessionals vertrouwen en erkenning krijgen, zo luidt het derde speerpunt uit het manifest. “Zorgprofessionals zijn de ruggengraat van ons zorgstelsel”, stelt Faas. “FBZ pleit voor meer professionele autonomie, zeggenschap en inspraak. Dit kan tot stand worden gebracht door een wettelijke recht op begeleiding en scholing, en door zeggenschap structureel onderdeel te maken van zorgopleidingen.”

Cruciale sector

Het manifest is het resultaat van drie dialoogsessies en een slotdebat met zorgprofessionals, patiënten-/cliëntenorganisaties, werkgevers en politici. FBZ organiseerde deze bijeenkomstenreeks vorig jaar organiseerde vanwege haar 50-jarig bestaan. “In het manifest benadrukken we dat de zorg een cruciale sector is voor een gezonde samenleving. Wij roepen de politiek daarom op om niet alleen te praten, maar te handelen. Alleen door gezamenlijke inspanningen van zorgprofessionals, werkgevers, overheid en samenleving kan de zorgsector ook in de toekomst sterk en veerkrachtig blijven”, besluit Faas.

Bekijk het manifest

Een van de zorgprofessionals die meeging naar de overhandiging van het manifest, was Matthijs Heijstek, orthopedagoog-generalist en docent en onderzoeker aan de Universiteit Utrecht. Hij schreef samen met zorgmanager Ferdy Verboom een opiniestuk in de Volkskrant.

×Close search
Zoeken