Tijdens de Week van de Overgang vragen we aandacht voor de impact van hormonale klachten op de werkvloer, zoals menstruatie- en overgangsklachten. Deze klachten kunnen zowel fysiek als mentaal belastend zijn en hebben vaak effect op de inzetbaarheid van medewerkers. Een belangrijk speerpunt waar FBZ zich hard voor maakt aan de cao-tafels, is het opnemen van afspraken rondom menstruatie- en overgangsklachten met als doel de inzetbaarheid van medewerkers in de overgang te bevorderen en langdurig verzuim te voorkomen. In zes cao’s hebben we inmiddels afspraken gemaakt.
Wat al deze cao’s gemeen hebben, is dat ze de nadruk leggen op het bespreekbaar maken van klachten en het creëren van maatwerkafspraken tussen werkgever en werknemer, zodat medewerkers blijven werken op een manier die rekening houdt met hun klachten.
Afspraken per cao:
- Cao GGZ: Vaak heerst er nog een taboe rondom hormonale klachten, zoals menstruatie en menopauze. Onderzoek toont aan dat beperkingen door deze klachten regelmatig leiden tot verzuim. Cao-partijen vinden het belangrijk om dit taboe te doorbreken en hebben afspraken gemaakt om hormonale klachten bespreekbaar te maken. Het goede gesprek tussen jou en je werkgever staat hierin centraal. Samen kunnen jullie tot een maatwerkoplossing komen om jouw inzetbaarheid te behouden en verzuim te voorkomen.
- Cao Jeugdzorg: Er is ruimte opgenomen om maatwerkafspraken te maken over inzet en beschikbaarheid. Dit helpt jou vitaal en in balans te blijven en voorkomt verzuim.
- Cao Kraamzorg: In deze cao wordt het belang van het doorbreken van het taboe rondom menstruatie- en overgangsklachten benadrukt. Je kunt in vertrouwen met je werkgever het goede gesprek aangaan en afspraken maken over jouw inzetbaarheid.
- Cao VVT: Via het programma ‘Over Morgen’ wordt projectmatig aandacht besteed aan overgangs- en menstruatieklachten. Het programma richt zich op oplossingen om klachten te verminderen en duurzame inzetbaarheid te bevorderen.
- Cao Gehandicaptenzorg: Sociale partners zetten zich in om werksituaties te verbeteren en klachten bespreekbaar te maken. De Stichting Arbeidsmarkt Gehandicaptenzorg biedt daarbij diverse tools, zoals podcasts, columns en zelftesten, die je hierbij ondersteunen. Op de website van de Arbeidsmarkt Gehandicaptenzorg vind je gratis hulpmiddelen om hormonale klachten bespreekbaar te maken.
- Cao Ziekenhuizen: In de cao wordt het belang van het doorbreken van het taboe rondom hormonale klachten erkend. Cao-partijen hebben afgesproken dat er een open gesprek moet kunnen plaatsvinden tussen jou en je werkgever. Dit gesprek is essentieel om jouw inzetbaarheid te behouden en te zorgen dat je je gesteund voelt in je werkomgeving. Daarnaast biedt de StaZ (Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen) uitgebreide ondersteuning aan werkgevers en werknemers op dit gebied.