skip to Main Content

Reactie vakbonden op AD-artikel rondom sociale veiligheid TU Delft

GezondenveiligwerkenNederlandse Universiteiten

De vakbonden, waaronder FBZ, hebben woedend gereageerd op het gebrek aan sociale veiligheid op de werkvloer bij de TU Delft. De vakbonden willen dat de slachtoffers zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen waar ze melding kunnen maken, hoe de opgelopen schade gecompenseerd gaat worden en hoe de universiteit in de toekomst gaat voorkomen dat de daders verdere schade kunnen aanrichten. 

Afgelopen zaterdag publiceerde het AD een uitgebreid artikel over de situatie op de TU. Het was al langer bekend dat de sociale veiligheid tekortschiet bij de universiteit. Nu blijkt ook dat de directe betrokkenheid van leden van het College van Bestuur en de Raad van Toezicht bij de sociaal onveilige cultuur veel vragen oproept over de kans van slagen van het huidige plan van aanpak.

Reactie op signalen over sociale onveiligheid blijft uit

Al enkele maanden is duidelijk dat de sociale veiligheid aan de TU Delft te wensen overlaat en dat veel medewerkers en studenten daarvan de dupe zijn. Dit is te lezen in de rapportages van zowel de inspectie van het onderwijs als de arbeidsinspectie, waarvan de laatste nog heel recent is.

Het AD-artikel maakt veel tongen los, zowel bij medewerkers als studenten. De bonden kregen na de publicatie veel nieuwe signalen en vragen. Daarom is een zorgvuldige inhoudelijke reactie van zowel het College van Bestuur als de Raad van Toezicht zeer gewenst. De bonden verwachten dat bij uitblijven van een dergelijke reactie geen enkel vertrouwen meer is in verbetering van de onveilige situatie.

De vakbonden roepen op dat er zo spoedig mogelijk moet worden ingegrepen. Daarnaast is de wens dat er landelijk verbeteringen moeten komen in de aanpak van sociale veiligheid.

×Close search
Zoeken