skip to Main Content

Vakbonden sturen brandbrief naar ministerie

Kraamzorg

Als er niet onmiddellijk wordt ingegrepen dan is er op korte termijn geen kraamzorg meer in Nederland voor heel veel moeders en pasgeborenen. Dat is de grote vrees van de vakbonden FBZ, FNV, CNV, NU’91 en AVV. Daarom hebben de bonden een brandbrief gestuurd aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Er moet onmiddellijk actie komen.

Het grootste probleem is dat er te weinig kraamverzorgenden zijn. Er staan momenteel 1.000 vacatures uit die niet opgevuld kunnen worden. Kraamverzorgenden kunnen niet tot nauwelijks vakantie opnemen vanwege het tekort. De werkdruk is enorm groot en het ziekteverzuim ligt nu op 10%. Het mag in Nederland niet voorkomen dat vrouwen die net moeder zijn geworden midden in de nacht met een tasje en onder de arm het ziekenhuis moeten verlaten en dat ze het vervolgens verder zelf mogen uitzoeken vinden de vakbonden.

Urgente en directe oplossing

De bonden willen dat het ministerie onmiddellijk ingrijpt. Er is een urgente en directe oplossing nodig. Het vak van kraamverzorger moet aantrekkelijker worden en de lonen moeten omhoog. Dagelijks ontvangen vakbonden berichten van kraamverzorgenden die de kraamzorg verlaten, veel gehoord argument is dat wat er van een kraamverzorgende gevraagd wordt niet in verhouding staat tot de beloning.

Supermark verdient beter

Vakbonden krijgen letterlijk van leden te horen “mijn zoon werkt in de supermarkt, hij verdient meer dan ik terwijl ik dit werk al jaren doe en constant moet bijscholen”. Uit onderzoek blijkt dat de lonen in de zorg achterlopen op die van andere sectoren en binnen de zorg loopt de kraamzorg helemaal achter. Kraamverzorgenden verdienen zo’n 10% minder dan collega’s uit andere zorgtakken. Daar moet op korte termijn echt iets aangedaan worden vinden de bonden.

Iedereen wijst naar elkaar

Het ministerie moet volgens de bonden het voortouw nemen, want iedereen wijst daarbij naar elkaar, maar niemand neemt de verantwoordelijkheid om tot een structurele oplossing te komen. Dit kan niet wachten, waarschuwen de bonden, anders is er straks geen kraamzorg meer in Nederland.

×Close search
Zoeken