skip to Main Content

FBZ ondertekent manifest VVT: De medewerker op 1

VVT

FBZ, FNV, CNV, NU’91, ActiZ en Zorgthuisnl hebben op 30 november tijdens de VVT conferentie ‘Over morgen’ het manifest VVT met de titel ‘De medewerker op 1’ getekend. Doel van het manifest is om van de VVT weer een sector te maken waarin het fijn is om te werken.

Aan de zorgvraag voldoen
Het roer moet om in de VVT, daar zijn de ondertekenaars van het manifest het over eens. Het ziekteverzuim is gigantisch en 50% van de zorgprofessionals vindt de werkdruk te hoog. Steeds meer medewerkers verlaten de zorg. Op deze wijze kan de VVT-sector niet meer aan de zorgvraag blijven voldoen en de dubbele vergrijzing doet daar nog een schep bovenop. De VVT moet een aantrekkelijkere sector worden waarin medewerkers een goede beloning op alle onderdelen van de arbeidsvoorwaarden krijgen, werken in een gezond- en veilig werkklimaat en meer inspraak krijgen bij beslissingen die binnen hun organisatie worden gemaakt.

Op basis van acht punten, zoals het aanpakken van administratieve lasten, de toetsing van kwaliteitskaders en de inzet van talent, roepen cao-partijen de overheid, zorgverzekeraars en andere stakeholders op mee te werken aan de omslag en de gestelde doelen mogelijk te maken.

Terugblik op de conferentie
Voorafgaand aan de ondertekening van het manifest gaf een aantal gastsprekers tijdens de conferentie hun visie op de VVT. Gastspreker Lynn Berger, journaliste bij de Correspondent maakte in haar presentatie meteen een statement. Berger: “Zonder goede zorg worden kinderen niet groot, zieken niet beter en ouderen niet oud. Zorg is waar de menselijke beschaving mee begon en wat de maatschappij iedere dag draaiende houdt. Maar als zorg zo belangrijk is, waarom zorgen we dan zo slecht voor de zorg?” Met mooie beelden gaf ze een kijkje in haar zoektocht naar zowel de betekenis van zorg, hoe alles omvattend zorg is, maar ook hoe onzichtbaar deze is. Vervolgens gaf arbeidseconoom Ronald Dekker ons inzicht in de arbeidsmarkt en welke rol medewerkers, maar ook werkgevers hierin moeten spelen. In de middag gaf een aantal zorgmedewerkers een kijkje in hun leven en werk en stadsdichter Levi Noë sloot af met een Spoken Word, oftewel een samenvatting van de dag.

×Close search
Zoeken