skip to Main Content

Werknemers kraamzorg in protest tegen 0% salarisverhoging

Kraamzorg

Werknemers in de kraamzorg trekken vandaag aan de noodklok: het personeelstekort en de geboortegolf in Nederland zorgen voor een onhoudbare situatie. Volgens de zorgvakbonden – waaronder FBZ – moet er snel iets gebeuren om werken in de sector weer aantrekkelijk te maken, te beginnen met een goede structurele salarisverhoging. In plaats hiervan deden werkgevers in oktober een salarisvoorstel van maar liefst 0%. Volgens FBZ-onderhandelaar Robert Barendse lijkt werkgeversorganisatie Bo Geboortezorg de realiteit uit het oog verloren te zijn. “Het water staat werknemers aan de lippen, dat blijkt ook wel als je ziet dat de petitie die we vandaag aan de werkgevers is aangeboden door meer dan 4000 werknemers is getekend.”

Met een salarisbod van 0% over 2021 gaan werknemers er dit jaar in koopkracht flink op achteruit. Barendse: “De inflatie is dit jaar historisch hoog, de brandstofkosten rijzen de pan uit en het salaris en de reiskostenvergoeding blijft gelijk.” Sinds het begin van de coronapandemie is het aantal geboortes met ruim 6% toegenomen. “Werknemers lopen zich de benen uit het lijf om het toenemend aantal moeders en pasgeboren kinderen de broodnodige zorg te geven. Werkgevers moeten deze inspanning en inzet meer waarderen, zo behoud je bestaande werknemers en trek je nieuwe aan.” Volgens Barendse is het uurtarief waar werkgevers onder andere de salarissen van moeten betalen de afgelopen jaren met bijna €8,- gestegen maar zien werknemers daar nauwelijks iets van terug. “Naast deze hogere tarieven krijgen werkgevers jaarlijks een bijdrage van de overheid voor de loonkostenontwikkeling. Geen salarisontwikkeling in 2021 is dan ook onacceptabel.”

Het overhandigen van deze petitie is een duidelijk signaal aan de werkgevers om met een passend loonbod te komen waaruit de waardering blijkt die de werknemers verdienen. Zolang werkgevers vasthouden aan hun loonbod van 0%, wordt er wat FBZ betreft niet opnieuw onderhandeld.

 

×Close search
Zoeken