skip to Main Content

Motie betere beloning zorgmedewerkers alsnog aangenomen, maar besluit is aan volgend kabinet

Arbeidsmarkt

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft eind januari alsnog ingestemd met een motie voor betere arbeidsvoorwaarden voor zorgmedewerkers. Demissionair minister van Ark (Medische Zorg) heeft de Kamer een week later laten weten niet met een extra loonsverhoging te komen; dat is aan een volgend kabinet.

Vanwege de personeelstekorten en het grote beroep dat op de zorg wordt gedaan, wilde de Kamer dat het kabinet met een plan komt voor betere arbeidsvoorwaarden en een beter salaris, bovenop de eenmalige bonus die zorgmedewerkers hebben gekregen vanwege de coronadrukte. Het voorstel werd vorig jaar in de zomer al ingediend, maar toen staakten de stemmen.

FBZ had gehoopt dat het kabinet nu zou doorpakken. De werkdruk in de zorg was al groot, maar is vanwege corona nog groter en zichtbaarder geworden. Veel zorgmedewerkers overwegen bovendien de zorg te verlaten. Om een goede kwaliteit van zorg te kunnen blijven waarborgen, vindt FBZ goede arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden dan ook van groot belang.

Demissionair minister Van Ark heeft de Kamer intussen laten weten dat investeringen in structureel betere arbeidsvoorwaarden van zorgpersoneel om fundamentele keuzes vragen, die aan een volgend kabinet zijn.

×Close search
Zoeken