skip to Main Content

Casus: Mag mijn werkgever mij verplichten vakantieverlof op te nemen voor thuisquarantaine?

CasusRechtshulp

Joke de Wit* staat op het punt oma te worden. Haar dochter woont in de VS en ze heeft in augustus drie weken vakantie genomen om bij haar dochter en kleinkind op bezoek te gaan. Haar werkgever heeft echter aangegeven dat als ze niet kan werken na haar vakantie, de gevolgen voor eigen rekening zijn. Joke belt met FBZ Rechtshulp voor advies over haar rechten en plichten.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft voor de VS code oranje afgegeven: reis er niet heen tenzij strikt noodzakelijk. Bij terugkomst moet Joke volgens de richtlijnen twee weken in quarantaine. Volgens FBZ-jurist Marlies Welschen kan een werkgever het standpunt innemen dat quarantainedagen in dit geval voor eigen rekening komen. “Als u naar een gebied met een code oranje reisadvies afreist kunt u op voorhand weten welke veiligheidsrisico’s er zijn. Een werkgever kan ik dat geval vakantiedagen of loon inhouden over de periode dat er niet gewerkt kan worden door thuisquarantaine.” Volgens Marlies is het een ander verhaal als het reisadvies tijdens de reis wordt bijgesteld. “Als werknemer had u het bijstellen van het reisadvies niet kunnen voorzien en dit kan u om die reden ook niet worden verweten.” Als een werknemer op reis onverhoopt COVID-19 oploopt kan hij of zij zich ‘gewoon’ ziekmelden, in dat geval gelden de normale regels.

Marlies adviseert voordat Joke op reis gaat in elk geval in gesprek te gaan met haar werkgever. “Misschien kan ze na terugkomst uit de VS een deel van haar werk vanuit huis doen en is het niet noodzakelijk om de volle twee weken verlof op te nemen, of is haar werkgever bereid haar deels tegemoet te komen vanwege de bijzondere situatie.” Joke volgt het advies op en haar werkgever stelt zich flexibeler op dan ze had gedacht. Afgesproken is dat ze één extra week verlof moet opnemen en dat de andere week voor rekening van haar werkgever komt. Wel moet zein die twee weken op haar werkdagen haar e-mail bijhouden, wat maximaal een uur werk per dag is. Joke is tevreden met het resultaat en geniet nu vooral van het vooruitzicht op het zien van haar dochter en toekomstig kleinkind.

Meer informatie over COVID-19 en vakantie

In deze periode komen er bij FBZ Rechtshulp veel corona-gerelateerde vragen van leden in verband met hun vakantieplannen. Wees goed voorbereid en bekijk de uitgebreide FAQ voordat u op vakantie gaat.

Heeft  u arbeidsrechtelijke vragen?

FBZ en haar partners staan klaar voor leden met arbeidsrechtelijke vragen. Tal van verenigingen bieden de individuele ledenservice van FBZ Rechtshulp aan. Kijk voor meer info op www.fbz.nl/rechtshulp.

×Close search
Zoeken