skip to Main Content

Veel fysiotherapeuten overwegen vertrek uit eerstelijn

Cao Eerstelijn Fysiotherapie

Uit onderzoek van Fysiovakbond FDV naar arbeidsvoorwaarden en salarissen van eerstelijnsfysio’s blijkt dat meer dan zes van de tien eerstelijnsfysiotherapeuten serieus overwegen het vak te verlaten. Door het ontbreken van passende arbeidsvoorwaarden denkt een groot deel van hen buiten de eigen sector werk te zoeken. Omdat er al twintig jaar geen cao meer voor hen is, lopen hun arbeidsvoorwaarden steeds verder uit de pas. Volgens het onderzoek ligt hun salaris tussen de 35 en 42 procent lager dan die van collega’s in het ziekenhuis of in de ouderenzorg.

FBZ deelt de zorg van Fysiovakbond FDV die vreest voor een leegloop in de fysiotherapie. Als zoveel fysiotherapeuten ook echt het vak vaarwel zouden zeggen, heeft dit rampzalige gevolgen. Mensen zullen veel langer moeten wachten op behandeling van een fysiotherapeut, waardoor het bijvoorbeeld ook langer duurt voordat ze weer aan het werk kunnen. Dit kan grote maatschappelijke impact hebben. Als je kijkt naar de doelstellingen van het Integraal Zorgakkoord is het noodzakelijk dat er wordt geïnvesteerd in de eerste lijn. Voor een sterkere rol van de eerste lijn en het voorkomen van duurdere zorg zullen er wel mensen moeten willen werken in die eerstelijn. Fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden zijn daarvoor een noodzakelijke randvoorwaarde.

Nieuwe cao

Om de arbeidsmarktpositie van eerstelijnfysio’s te verbeteren maakt FBZ zich met Fysiovakbond FDV al een aantal jaar aan de cao-tafel hard voor de totstandkoming van een nieuwe cao. FBZ-onderhandelaar Jan Willem le Febre: “We hebben ons van meet af aan verbaasd over de uitzonderlijke arbeidsvoorwaardelijke constructies van deze beroepsgroep. Het zorgt voor een hoop onrust op de werkvloer. Het is dan ook niet verwonderlijk dat fysio’s in de eerste lijn vaak aan de bel trekken bij onze arbeidsjuristen.”

Om de situatie te verbeteren willen zowel partijen van werkgevers (werkgeversvereniging WVF) als werknemers (Vakbond FBZ en Fysiovakbond FDV) graag een nieuwe, eigentijdse cao. Maar het bekostigingssysteem blijkt een bottleneck om de huidige arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden te verbeteren en fysiowerknemers perspectief te bieden. Jan Willem Le Febre: “Dat het systeem hierin de bottleneck is, bleek opnieuw nadat het principeakkoord voor een nieuwe cao, dat we in 2023 met de andere cao-partijen sloten, niet omgezet kon worden in een daadwerkelijke cao.”

Meer lezen?

Persbericht van Fysiovakbond FDV
Onderzoeksrapport Arbeidsvoorwaarden in de eerstelijns fysiotherapie 2023
Factsheet met een samenvatting van de resultaten.

×Close search
Zoeken