skip to Main Content

Zorgmedewerkers ervaren meer slaapproblemen

Gezondenveiligwerken

Bijna de helft (46%) van de medewerkers in de sector zorg en welzijn heeft te maken met slaapproblemen, aanzienlijk meer dan in 2021 (33%). Met name zorgmedewerkers jonger dan 40 jaar slapen slecht. Een hoge werkdruk is de belangrijkste reden, maar ook zorgen over de financiële situatie spelen een rol. Dat blijkt uit onderzoek van PGGM&CO en IZZ onder 1.290 zorgmedewerkers.

Goed slapen is belangrijk voor een gezond leven en dus voor een optimale invulling van een werkdag. De impact van een slechte nachtrust is overdag merkbaar. Vermoeid en lusteloosheid zijn het vaakst (70%) merkbaar bij medewerkers met slaapproblemen, maar ook vergeetachtigheid (42%) en snel geïrriteerd raken (33%) worden genoemd.

Bespreekbaar maken

Ruim twee derde van de medewerkers met slaapproblemen heeft dit besproken op het werk. 59% van hen heeft gemerkt dat het helpt als je slaapproblemen met collega’s en/of leidinggevenden bespreekt: het zorgt ervoor dat je het gevoel hebt dat je niet de enige bent. Omgekeerd zegt een derde van de ondervraagden die hun slaapproblemen op het werk hebben gedeeld, dat er weinig begrip of interesse was. Volgens PGGM&CO en IZZ ligt er een belangrijke rol voor werkgevers om ruimte te creëren om het onderwerp bespreekbaar te maken.

Onregelmatige diensten zorgen voor minder slaap

Van de medewerkers met een primaire zorgfunctie in verpleeg- en verzorgingstehuizen, ziekenhuizen en gehandicaptenzorg geeft een kwart aan dat de onregelmatige diensten een oorzaak van slecht slapen zijn. In andere functies ligt dit percentage aanmerkelijk lager.

Meer weten? Bekijk het volledige onderzoeksrapport.

×Close search
Zoeken