skip to Main Content

Hoge bevlogenheid en werkplezier onder druk

Gezondenveiligwerken

Vergeleken met andere sectoren zijn medewerkers in zorg en welzijn het meest bevlogen, bruisen meer dan anderen van energie, zijn enthousiaster over hun baan en gaan vaker helemaal op in hun werk. Maar er zitten risico’s aan in combinatie met de werkdruk en personeelstekorten. Dit blijkt uit onderzoek van PGGM&CO in samenwerking met Stichting IZZ.

PGGM&CO vindt het positief dat zorg- en welzijnsmedewerkers enorm bevlogen zijn in werk. Bevlogen medewerkers voelen zich fitter, hebben meer werkplezier en zijn productiever. Maar bevlogenheid kan ook een risico met zich meebrengen, zoals moeite hebben met het bewaken van grenzen. In combinatie met hun grootste drijfveer ‘het zorgen voor cliënten/patiënten’ kan dat het risico op uitval vergroten. Zeker gezien de werkdruk en de huidige personeelstekorten. Die vormen, naast het bewaken van grenzen, de grootste belemmering voor het werkplezier. Belangrijk dat medewerkers zich hier van bewust zijn. En dat werkgevers investeren in goed leiderschap.

Ontwikkeling en waardering

Gebrek aan ontwikkelmogelijkheden en waardering vanuit de leidinggevende zetten de bevlogenheid en het werkplezier van medewerkers in zorg en welzijn onder druk. Vergeleken met andere sectoren ervaren zij minder ontwikkelmogelijkheden vanuit hun organisatie. Daarnaast ervaart slechts 67% van de medewerkers waardering van de leidinggevende, tegenover 78% in andere sectoren.

Volgens Stichting IZZ dragen waardering en gehoord voelen sterk bij aan de bevlogenheid van medewerkers. Het is dus van belang dat leidinggevenden waardering tonen en openstaan voor suggesties van medewerkers. Daarnaast is het belangrijk dat organisaties blijven investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers. Omdat dit medewerkers competent houdt en competentie een grote impact heeft op de bevlogenheid.

 

Over het onderzoek

PGGM&CO doet ieder kwartaal onderzoek naar fitheid en balans onder zorg- en welzijnsmedewerkers. Onderzoeksbureau Miles Research voert dit onderzoek uit. Deze keer heeft PGGM&CO in samenwerking met Stichting IZZ ook gekeken naar de bevlogenheid van medewerkers en deze vergeleken met andere sectoren. Lees alle resultaten van het onderzoek op https://www.pggmenco.nl/onderzoek.

×Close search
Zoeken