skip to Main Content

Acties dreigen in ziekenhuizen; zorgbonden bieden NVZ laatste strohalm

Ziekenhuizen

Vakbonden FBZ, FNV en CNV hebben de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) een gezamenlijke brief gestuurd, waarin ze een ultieme poging doen om tot een nieuwe cao Ziekenhuizen te komen. De vakbonden stellen voor om het vastgelopen overleg te hervatten onder begeleiding van een bemiddelaar. Als de NVZ niet wil ingaan op deze handreiking, dan worden collectieve acties – zoals in het najaar in de universitaire ziekenhuizen – onvermijdelijk om tot een nieuwe cao te komen.

Ruim 200.000 werknemers van de algemene ziekenhuizen en revalidatiecentra wachten al meer dan een half jaar op een nieuwe cao. Op de dag voor kerst hebben de vakbonden juist op verzoek van de NVZ nog onderhandeld met als doel om voor de kerst tot een akkoord te komen. Maar na 7 overlegrondes liggen de voorstellen van de werkgevers- en werknemersorganisaties nog te ver uit elkaar. Met name op het onderwerp loonsverhoging is het overleg geklapt.

Loonsverhoging onder inflatieniveau
De NVZ stelde een structurele loonsverhoging van 1,75% met een bodem van 70 euro voor en een eenmalige uitkering van 250 euro over anderhalf jaar tijd. Daarbij zou de loonsverhoging ingaan per juli 2022, anderhalf jaar na de laatste loonsverhoging. De vakbonden noemen de loonsverhoging een fooitje voor al het harde werk dat het ziekenhuispersoneel verzet. Het ligt ver onder inflatieniveau en valt niet te rijmen met wat er allemaal van de ziekenhuiswerknemers gevraagd wordt. Nog nooit eerder waren het (langdurig) ziekteverzuim, het personeelstekort en de werkdruk zo hoog als de afgelopen jaren. Voor veel werknemers voelt het voorstel van de NVZ als een trap na.

De NVZ heeft tot 24 januari om te reageren op de handreiking van de vakbonden om een bemiddelaar aan te stellen.

×Close search
Zoeken