skip to Main Content

1 op de 5 zorgprofessionals ervaart slaapklachten

Gezondenveiligwerken

Een op de vijf zorgprofessionals heeft klinische slaapklachten. Dat blijkt uit de IZZ Monitor Gezond Werken 2021. Van de deelnemers aan de slaapscan van HalloSlaap slaapt 70% langer dan een half jaar slecht.

Lichamelijk en emotioneel uitgeput

Bijna de helft van de zorgprofessionals met klinische slaapklachten heeft het afgelopen jaar verzuimd (46%) en meer dan 1 op de 10 (11.6%) zorgprofessionals is van plan de zorgsector te verlaten. Volgens IZZ zijn zorgprofessionals met klinische slaapklachten vaker lichamelijk en emotioneel uitgeput, minder bevlogen en hebben ze minder werkvermogen. Vooral oudere zorgprofessionals  (50 plussers) hebben meer last van slaapproblemen. Zij vinden het lastiger om met de hoge druk en onregelmatige diensten om te gaan, want ze herstellen vanaf hun 45e levensjaar langzamer dan jongere mensen.

Zelfroosteren helpt

Zorgprofessionals die in onregelmatige diensten werken slapen slechter dan zorgprofessionals zonder dienstrooster. Uit onderzoek blijkt dat zorgprofessionals die zelfroosteren minder slaapklachten ervaren. Dit heeft te maken met meer autonomie en een betere balans tussen werk en privé.

In gesprek

Slechts 15 tot 20% van de zorgprofessionals met slaapproblemen meldt zich voor hulp. Anderen blijven ermee doorlopen en zoeken houvast op internet. Zorgprofessionals melden slaapproblemen daarnaast vaak niet binnen de organisatie waar ze werken. Volgens IZZ is dit jammer, want de werkgever heeft geen idee van wat er gaande is en kan misschien wel een helpende hand bieden. Slaapproblemen kunnen grote gevolgen hebben, zowel voor zorgmedewerkers als zorgorganisaties.

Meer weten over slaap?

IZZ biedt masterclasses aan in samenwerking met HalloSlaap, evenals de Slaapscan, een hulpmiddel om als zorgprofessional inzicht te krijgen in jouw slaap. Lees meer over de soorten slaapklachten en de oorzaken in het artikel Feiten en Fabels over slaap. Of bekijk de themapagina over slaap.

×Close search
Zoeken