skip to Main Content

Vaccinatie van belang voor veiligheid zorgmedewerkers en patiënten

Gezondenveiligwerken

Zorgmedewerkers in verpleeghuizen ontvangen in januari als eerste een oproep om zich te laten vaccineren tegen corona, gevolgd door medewerkers in de gehandicaptenzorg en thuiszorg. FBZ vindt vaccinatie van groot belang voor de veiligheid van zowel medewerkers als patiënten.

Minister Hugo de Jonge maakte tijdens de persconferentie op 8 december bekend dat Nederland begin januari ruim 500.000 vaccins van BioNTech/Pfizer ontvangt, mits het eind december door het Europees Medicijn Agentschap (EMA) wordt goedgekeurd en dus volledig veilig is. Zorgmedewerkers in verpleeghuizen krijgen als eerste een oproep om zich te laten inenten; daarna volgen medewerkers in de gehandicapten- en thuiszorg. Met deze keuze sluit het ministerie van VWS aan op de hoofdroute die in de Vaccinatiestrategie staat: het beschermen van mensen die het meest kwetsbaar zijn, en zorgen dat de zorgmedewerkers het aan blijven kunnen.

FBZ vindt vaccinatie precies om die redenen belangrijk, omdat werken in de zorg na vaccinatie veiliger wordt en zorgmedewerkers zich minder zorgen hoeven te maken over het gevaar om zelf besmet te raken of anderen te besmetten. Vaccinatie voorkomt bovendien ziekteverzuim, waardoor de werkdruk, die op dit moment torenhoog is, omlaag gaat. “Als de vaccins goedgekeurd en beschikbaar zijn, geeft dat hopelijk lucht, want daar zijn zorgmedewerkers heel hard aan toe en daar zijn ook patiënten bij gebaat”, aldus FBZ-directeur Caroline van den Brekel.
Uit een peiling van de artsenfederatie KNMG blijkt dat van alle artsen 89 procent zich ‘zeker wel’ of ‘waarschijnlijk’ wil laten vaccineren als de mogelijkheid er is.

Vaccineren verplicht?

De afgelopen weken ontving FBZ de vraag of zorgprofessionals verplicht zijn zich te laten vaccineren. “Het antwoord is simpelweg nee”, zegt arbeidsjurist Marlies Welschen van FBZ Rechtshulp. “Net zoals bij bijvoorbeeld de griepprik kan een werkgever een werknemer niet verplichten zich te laten inenten, omdat iedereen volgens de Grondwet het recht heeft op bescherming van zijn lichamelijke integriteit. Iedereen mag dus zijn eigen keuze maken. Werknemers die niet voor vaccinatie kiezen, mogen daar geen negatieve consequenties van ondervinden (zoals inhouden van salaris of ontslag).”

 

×Close search
Zoeken