skip to Main Content

PFZW en IZZ lanceren platform ‘stress de baas’

Gezondenveiligwerken

PFZW en IZZ hebben het platform ‘stress de baas’ gelanceerd met handige informatie, hulpmiddelen en tips om zelf de balans tussen werk en prive weer te vinden en zo stress de baas te blijven. Aanleiding is onderzoek onder 7100 leden waarbij werknemers aangeven dat alles draait om het vinden van de juiste balans.

Je fit voelen draait volgens 65% van de zorgprofessionals om in balans te zijn. Dit betekent in de eerste plaats: een juiste balans tussen werk en privé. Maar ook lekker in je vel zitten en energie hebben op het werk, zodat je daarbuiten tijd hebt voor sociale contacten. De 3 grootste uitdagingen om deze balans te vinden, zijn: nee zeggen, grenzen aangeven en voor jezelf opkomen.

Zorgprofessionals geven eigen mentale fitheid een 7.3

In het onderzoek kwam aan bod hoe fit onze leden zich voelen op fysiek, mentaal en financieel gebied. 55% vindt de mentale kant het allerbelangrijkst. Hun eigen mentale fitheid beoordelen zij met een 7.3. Opvallend is dat zij hun collega´s een lager rapportcijfer geven: een 6,8.
37% geeft aan zich door de invloed van corona minder fit te voelen.

Grootste behoefte aan nachtrust om fit te blijven

Zorgprofessionals hebben het meest behoefte aan een goede nachtrust om zich fit te voelen (57%). Daarnaast spelen ontspanning, beweging, voeding en stress op het werk een belangrijke rol in hoe fit zij zich voelen.

Passie en liefde voor het vak aandachtspunt

Wat medewerkers in zorg en welzijn verder bezighoudt is met name hun passie en liefde voor het vak: ‘’Het zorgen voor anderen zit gewoon in mijn bloed’’. Maar het is ook een aandachtspunt. Want het zorgen en de aandacht voor de patiënt komt soms ook onder druk te staan.

Toekomst van de zorgsector: waardering belangrijkst

Kijkend naar de toekomst hebben medewerkers in zorg en welzijn het meest behoefte aan waardering. Daarnaast vinden professionals het menselijke aspect en samenwerking in de zorgsector belangrijk.

Download de infographic Fit aan het werk

×Close search
Zoeken