skip to Main Content

Advies: medisch mondneusmasker voor alle zorgmedewerkers

coronacovid-19

FBZ, FNV, CNV, NU’91, V&VN en Patiëntenfederatie Nederland adviseren alle zorgmedewerkers in principe een medisch mondneusmasker (type IIR) te dragen tijdens hun werk, en daar alleen van af te wijken als ze dat nodig en verantwoord vinden. In een open brief die vandaag op de opiniepagina in het Algemeen Dagblad staat, hebben de zes organisaties aan de NFU en NVZ gevraagd dit advies in ziekenhuizen te volgen.

Het coronavirus grijpt pijlsnel om zich heen. Dat leidt tot veel onrust bij zorgmedewerkers. Hoe voorkom je dat je besmet raakt, of collega’s en patiënten besmet? De vakbonden en V&VN krijgen steeds meer signalen dat de angst voor besmetting onder zorgprofessionals toeneemt. Die angst wordt gevoed door onbeschermd werken.

 Heldere norm

Samen met Patiëntenfederatie Nederland adviseren ze alle zorgmedewerkers daarom om in principe een medisch mondneusmasker te dragen. Veel zorginstellingen volgen deze lijn al, maar in ziekenhuizen is dat nog lang niet zo. Bij sommige contacten tussen patiënt en zorgverlener zijn mondneusmaskers volgens de huidige richtlijnen niet nodig. Maar ook wanneer dat wel noodzakelijk is, hoeft zorgpersoneel op de gang geen masker te dragen. Bij de patiënt of in het lab is het masker dus op; bij het koffieapparaat is het masker af. Patiënten geven aan zich onveilig te voelen wanneer zij medewerkers zien zonder beschermende middelen. Een heldere norm is volgens de zes organisaties daarom nodig, ook omdat het aantal besmettingen onder ziekenhuismedewerkers toeneemt.

Oproep

“Zorgmedewerkers moeten altijd over beschermende middelen kunnen beschikken. Aan tekorten kan het niet langer liggen, want volgens het ministerie van VWS liggen de pakhuizen met beschermende middelen vol. Ook als mondmaskers preventief worden gebruikt. Ziekenhuisbestuurders, waar wachten jullie op?”, is de oproep in de brief.

Zie ook:

×Close search
Zoeken