skip to Main Content

Zondagsdienst bij het Catharina Ziekenhuis: een heus spektakel

Ziekenhuizen

Vijf afdelingen bij het Catharina Ziekenhuis sloten op 10 juli 2019 hun deuren voor niet-spoedeisende zaken omdat de medewerkers met de bonden actievoeren voor een goede Cao Ziekenhuizen. Het gaat om de operatiekamers, de afdelingen kort verblijf en dagverpleging, intensive- en medium care, endoscopie en psychiatrie. Ingeroosterde werknemers zijn uiteraard aanwezig in het ziekenhuis. Wat doen ze zoal op zo’n dag?

Bij het actiecomité van het Catharina Ziekenhuis ontbrak het bepaald niet aan ideeën voor een zinvolle dag-invulling en al doende op een positieve manier aandacht te vragen voor een goede cao. Patiënten, bezoekers en de aanwezige pers werden zelfs getrakteerd op een heus spektakel. Wat ze zagen? Een echte knuppel in een echt hoenderhok. Medewerkers die polonaise lopen op een eigengemaakt cao-lied. Werknemers die in bed liggen in de hal van het ziekenhuis.

Extra aandacht voor patiënten

Voor de patiënten hadden ze allerlei verrassingen in petto. Nagels gelakt krijgen? Dat kan, bij de ingang. Buiten waren er appelpartjes voor de dorst. Of een plakje cake voor de goede energie. Ze flyerden om bezoekers en patiënten uitleg te geven waarom zij actie voeren. Her en der kwamen zo ook gesprekjes op gang. Patiënten en bezoekers staken hun waardering voor de werknemers niet onder stoelen of banken. Wel een hart onder de riem: ‘Vooral doorgaan hoor, omdat je het verdient!’ Andersom was er dus ook volop aandacht voor de werknemers. En steun voor hun mooie werk. ‘BAC-diensten, wat zijn dat eigenlijk?’, wilde een roze-nagelgelakte patiënt weten die aandachtig het verschillenlijstje tussen de bonden en NVZ bestudeerde.

Geslaagde actiedag

Een paar honderd werknemers deden mee aan de grootschalige actiemomenten in de ochtend en in de middag. Uiteraard waren ook de bonden aanwezig die aangaven het niet te begrijpen waarom de NVZ niet bereid is te investeren in de werknemers, terwijl de financiële positie van ziekenhuizen vorig jaar verder is verbeterd. Maandenlange onderhandelingen hebben echter niets uitgehaald. Voorlopig is er dus nog geen zicht op een nieuwe cao, en daarom gaan de acties door.

20 ziekenhuizen pakken estafettestokje over

Met het Catharina Ziekenhuis sluiten we de eerste serie zondagsdiensten voor de zomer af, nadat vorige week Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar en het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen hun deuren sloten voor niet spoedeisende zaken. Bij steeds meer ziekenhuizen staan actiecomités klaar om het estafettestokje over te pakken. Er zitten nu minstens 20 zondagsdiensten in de pijplijn vanaf begin september.

Ook gedurende de zomer vragen de werknemers aandacht voor een goede cao. Vanwege de toch al geringe bezetting hebben deze activiteiten een ludiek karakter.

×Close search
Zoeken