skip to Main Content

Ziekenhuiswerknemers gaan actiezomer in

Ziekenhuizen

De financiële positie van ziekenhuizen is vorig jaar verder verbeterd en toch is er volgens ziekenhuisbestuurders te weinig geld om te investeren in hun personeel. Onbegrijpelijk, vindt werknemersorganisatie FBZ die artsen en zorgprofessionals vertegenwoordigt. “Gezien de personeelstekorten en de hoge werkdruk moet je juist nu durven investeren. Ziekenhuizen snijden zichzelf hiermee op lange termijn in de vingers”, aldus FBZ-onderhandelaar Rob Koster. Op dinsdag 2 juli vindt de aftrap van een actiezomer plaats, met een zondagsdienst in Alkmaar.

FBZ heeft de afgelopen maanden samen met FNV, CNV en NU’91 onderhandeld met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) over een nieuwe Cao Ziekenhuizen, die geldt voor de 200.000 werknemers in algemene ziekenhuizen. De onderhandelingen verliepen moeizaam en de NVZ kwam met een eindbod dat ver onder vergelijkbare cao’s in de zorg ligt. FBZ is hierover teleurgesteld. “We krijgen dagelijks signalen dat de werkdruk in ziekenhuizen hoog is en dat ‘permanent beschikbaar zijn’ de norm is geworden. Natuurlijk horen diensten en flexibiliteit bij het werken in een ziekenhuis, maar niet tegen iedere prijs. Ziekenhuiswerknemers zijn zeer bevlogen, maar die bevlogenheid staat onder druk. Ze voelen zich niet langer serieus genomen”, aldus Koster.

Nú investeren

FBZ begrijpt niet waarom ziekenhuizen niet met een beter bod willen komen. Uit eenanalyse van 78 jaarverslagen van Nederlandse ziekenhuizen door Intrakoop en Verstegen accountants is gebleken dat de financiële positie van ziekenhuizen in 2018 verder is verbeterd. Ook kunnen ze beter tegen een stootje. Het eigen vermogen is opgelopen tot 6,9 miljard euro. In dezelfde analyse staat ook dat de krappe arbeidsmarkt ziekenhuizen in negatieve zin raakt, omdat ze tegen hoge kosten externe krachten moeten inhuren. “Nu niet investeren betekent op lange termijn dus hogere kosten. Wij willen daarom een reële loonsverhoging en concrete maatregelen tegen werkdruk, zodat ziekenhuiswerknemers worden behouden én gemotiveerd blijven om goede zorg te leveren.”

Zondagsdiensten

Omdat de onderhandelingen zijn vastgelopen, voeren ziekenhuiswerknemers in heel Nederland deze zomer actie. Op 2 juli bijt de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar het spits af met een zondagsdienst, waarbij op een doordeweekse dag wordt gewerkt alsof het zondag is. Op 3 juli volgt het Wilhelmina Ziekenhuis Assen en op 10 juli het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. In andere ziekenhuizen vinden andere acties plaats, zoals stiptheidsacties, sit-ins en ludieke activiteiten. Als een goede cao uitblijft, sluit FBZ niet uit dat er aan het eind van de zomer meer zondagsdiensten volgen.

×Close search
Zoeken