skip to Main Content

Werknemersorganisaties stellen ultimatum aan NVZ

Ziekenhuizen

Werknemersorganisaties waaronder ook FBZ geven de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) tot woensdag 19 juni 12:00 uur om de cao-eisen in te willigen. Doen ze dat niet, dan volgen acties waaronder in juli zondagsdiensten in ziekenhuizen in Alkmaar, Assen en Eindhoven.

De onderhandelingen voor een nieuwe Cao Ziekenhuizen liepen op 3 juni vast. FBZ, FNV Zorg & Welzijn, NU’91 en CNV vinden het eindbod van de NVZ onacceptabel en hebben de werkgeversorganisatie daarom op 12 juni een ultimatumbrief gestuurd. Als de NVZ niet tegemoet wil komen aan de eisen wordt er nog voor de zomer actiegevoerd. Om te laten zien dat het werknemers menens is, is besloten om meteen een van de zwaarste actiemiddelen in te zetten: de zondagsdienst.

Gezond en veilig werken

FBZ heeft een paar duidelijke wensen voor haar leden die onder deze cao vallen. Gezond en veilig werken is misschien wel ons belangrijkste speerpunt in deze cao. Leden geven signalen af dat ‘permanent beschikbaar zijn’ de norm is in ziekenhuizen en dat het flexwerken, met bereikbaarheids- en onregelmatigheidsdiensten, soms als knelpunt wordt ervaren. Natuurlijk horen diensten en flexibiliteit bij het werken in een ziekenhuis, maar dan moet daar wel iets tegenover staan, voor alle beroepsgroepen. FBZ wil bovendien dat de werkdruk wordt aangepakt, onder meer door de administratieve lasten te verminderen en de hersteltijd na bereikbaarheidsdiensten en nachtdiensten te verlengen. Verder willen we dat generatiebeleid nog in veel meer ziekenhuizen van de grond komt en dat alle coassistenten een vergoeding krijgen.

Looneis

Naast de agendapunten van FBZ brachten ook de andere werknemersorganisaties hun wensenlijst in. Al na een paar overlegrondes bleek dat het niet makkelijk zou worden om tot een akkoord te komen. De NVZ hield vast aan een salarisverhoging die ver afstond van de werknemersinzet en had in de ogen van de vier werknemersorganisaties te weinig oog voor de werkdrukproblemen.

Zondagsdiensten in Alkmaar, Assen en Eindhoven

Aangezien de NVZ in haar eindbod simpelweg te weinig ruimte biedt voor het ontwikkelen van goede arbeidsvoorwaarden hebben werknemersorganisaties zich gebogen over de vraag ‘hoe nu verder?’. In overleg met een aantal actieve leden en andere werknemersorganisaties is besloten om een actietraject te starten. In aanloop naar de zomerperiode zijn er acties zoals protestbijeenkomsten, sit-ins, speeddates op bepaalde onderwerpen en andere ludieke activiteiten. Mocht de NVZ voor woensdag 19 juni 12:00 uur niet tegemoet komen aan de eisen van werknemers dan volgen in ieder geval in juli zondagsdiensten in drie ziekenhuizen: Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar, het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

×Close search
Zoeken