skip to Main Content

Vier redenen waarom de bonden het voorstel van de NVZ niet zien zitten

Ziekenhuizen

De NVZ verpakt haar nieuwe bod mooi, maar je kan je er lelijk op verkijken. Waarom zet het nieuwe voorstel van werkgeversorganisatie NVZ voor de nieuwe Cao Ziekenhuizen geen zoden aan de dijk? Dit zijn de belangrijkste redenen.

1. Marginale verbeteringen, maar structurele verslechteringen

Tegenover iets meer loon en een hogere ORT (voor de helft van de ziekenhuiswerknemers), wil NVZ de werkgeversbijdrage voor de ziektekostenverzekering IZZ afschaffen (je verliest 226,80 euro per jaar, of het dubbele als je partner is meeverzekerd) en de loondoorbetaling bij ziekte verlagen. De werkdruk en het ziekteverzuim is al enorm. Word je ziek, omdat je maar steeds komt opdraven, dan betaal jij uiteindelijk zelf de rekening voor jouw harde werken.

2. Eerlijke goede verhoging van het vaste loon voor iedereen!

Iedereen werkt zich een slag in de rondte om goede ziekenhuiszorg te bieden. Werknemers op het lab, de poli, de röntgenafdeling werken meestal overdag. Alleen verhoging van de ORT voor werknemers die onregelmatig werken doet geen recht aan ieders harde werken. Iedereen verdient waardering! Daarom eisen wij structurele loonsverhoging voor álle werknemers.

3. Reken je niet rijk! Je miste nog wat

Het bod van NVZ met een eenmalige uitkering in 2019 (1000 euro bruto), 4% in 2020 en 4% in 2021 klinkt misschien als muziek in de oren. Maar je hebt al anderhalf jaar geen structurele loonsverhoging gehad. Als je het doorrekent is het loonbod van NVZ in totaal echt slechts 0,25% meer dan de vorige keer. Met een eenmalige uitkering in 2019, terwijl het salaris al sinds juli 2018 stilstaat, mis je simpelweg een stuk verbetering aan koopkracht.

4. Tegemoetkoming voor coassistenten een wassen neus

Met de omfloerste tekst strooit NVZ iedereen zand in de ogen. De ‘vergoeding’ houdt geen tegemoetkoming in, maar een reiskostenvergoeding. Dit stond ook al zo in het eindbod van de NVZ. Niks meer, gewoon een wassen neus dus. Onze dokters van de toekomst krijgen nu geen enkele bijdrage, terwijl dat voor hun collega’s in de umc’s wel goed geregeld is.

Goede cao is goede zorg; cao-acties gaan dus door!

De bonden willen een goed totaalpakket voor alle 200.000 ziekenhuiswerknemers met een salarisverhoging die vergelijkbaar is met recente zorgakkoorden. Ook moeten er goede afspraken komen over arbeids- en rusttijden en over instroom en behoud van medewerkers. Zodat de sector aantrekkelijk blijft voor jou en jouw collega’s.

De zondagsdiensten in de ziekenhuizen overal in het land gaan de komende tijd dus gewoon door. Houd de berichtgeving van jouw actiecomité en de bonden in de gaten en denk en doe dus vooral mee!

×Close search
Zoeken