skip to Main Content

Landelijke ziekenhuisstaking 20 november: de puntjes op de i

Ziekenhuizen

Op woensdag 20 november is het zover: de landelijke actiedag waarbij bijna alle ziekenhuizen door heel Nederland zondagsdiensten draaien. Als vakbonden hadden we de hoop dat NVZ alsnog zou luisteren naar de vele tienduizenden actievoerende werknemers en over de brug zou komen met betere cao-voorstellen. Maar dat is helaas niet gebeurd.

Dat maakt de landelijke ziekenhuisstaking onvermijdelijk. Dat betekent dat op woensdag 20 november wordt gewerkt alsof het een zondag is.

Afdelingen sluiten

Elke actie moet zorgvuldig voorbereid worden en aan allerlei juridische eisen voldoen. Het is belangrijk dat vertegenwoordigers van comités en de bonden en de raad van bestuur de opgestelde draaiboeken deze dagen bespreken. Daarna is bekend welke afdelingen hun deuren sluiten en welke afspraken verzet moeten worden.

Spoedeisende hulp gaat altijd door

Uiteraard mag de patiëntveiligheid mag tijdens de actiedag niet in het geding komen. Spoedeisende zorg gaat immers altijd door. Tijdens de actie moeten ingeroosterde werknemers dan ook in het ziekenhuis aanwezig zijn. Behalve deelnemen aan actiebijeenkomsten kunnen ze bijvoorbeeld achterstallige administratieve werkzaamheden uitvoeren, waar ze normaal gesproken niet aan toekomen. Verder zal er extra aandacht zijn voor de patiënt.

Liever geen actie

Niemand vindt actievoeren leuk. Maar soms is het gewoon nodig. We hopen dan ook dat het na 20 november zo snel mogelijk lukt het slepende cao-conflict te beëindigen. Het is aan de NVZ om tot een goede cao te komen voor de 200.000 werknemers in de sector.

×Close search
Zoeken