skip to Main Content

Actietraject Cao Ziekenhuizen: wat gaat er gebeuren?

Ziekenhuizen

Op 3 juni is het overleg over een nieuwe Cao Ziekenhuizen vastgelopen. De werknemersorganisaties hebben maandenlang onderhandeld om met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) tot een akkoord te komen. Overal in het land zijn acties in de ziekenhuizen in voorbereiding, die her en der al op korte termijn van start gaan, om te beginnen met zondagsdiensten in een paar ziekenhuizen. FBZ maakt zich met al haar federatiepartners en de andere bonden sterk voor een goede cao.

We scharen ons met alle beroepsgroepen achter de acties. Voor iedereen is immers een goede cao van belang, zodat het aantrekkelijk blijft om in het ziekenhuis te werken. Niet voor niets luidt de campagneslogan ‘Goede cao = goede zorg’. Wat staat er te wachten en wat betekenen de acties voor u?

Aanleiding acties

Het eindbod van NVZ voor de nieuwe cao was zowel materieel als inhoudelijk onder de maat en daarmee niet marktconform om personeel te behouden en aantrekkelijk te blijven als sector. Aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden zijn meer dan ooit van belang, aangezien ziekenhuiswerknemers dagelijks worden geconfronteerd met een hoge werkdruk en personeelstekorten. Juist dan moeten werkgevers durven investeren om werknemers te binden en nieuwe collega’s aan te trekken. Permanent beschikbaar zijn lijkt echter de norm te zijn geworden. Dat verstoort niet alleen de balans tussen werk en privé maar vormt ook een risico voor duurzame inzetbaarheid. Daarom wil FBZ dat de werkdruk wordt aangepakt, onder meer door de administratieve lasten te verminderen en van overwerken en extra diensten terug te dringen. Ook willen we een langere hersteltijd na bereikbaarheidsdiensten en nachtdiensten. Verder moet generatiebeleid in nog veel meer ziekenhuizen van de grond komen.

Over het actietraject

Helaas is een actietraject onvermijdelijk geworden om tot betere resultaten te komen. Niemand zit op acties te wachten, maar de actiebereidheid onder werknemers is groot omdat ze vinden dat het zo echt niet langer kan. Daarom komen de werknemers overal in het land in actie om een betere cao af te dwingen voor de 200.000 werknemers in deze sector. Nog voor de zomer wordt gestart met zondagsdiensten in een aantal ziekenhuizen, een stevig actiemiddel om te laten zien dat het echt menens is. In de zomerperiode worden vervolgens allerlei ludieke actievormen ingezet.

Eind augustus wordt opgeschaald naar hardere acties. Overal in het land worden gezamenlijke actiecomités gevormd en in de regio’s zullen her en der werknemersbijeenkomsten plaatsvinden. De actievorm per ziekenhuis kan verschillen. De ontwikkelingen gaan heel snel, dus is het handig onze berichtgeving en de interne berichten in uw ziekenhuis in de gaten te houden. Zodra bekend is wanneer en bij welke ziekenhuizen zondagsdiensten worden gehouden, worden de betreffende werknemers op de hoogte gesteld welke afdelingen dit precies betreft en wat voor implicaties dit kan hebben voor de werkzaamheden.

Achter acties scharen

Actievoeren is vooral iets wat werknemers zelf en bovenal gezamenlijk doen. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk beroepsgroepen zich achter de acties scharen van het lokale actiecomité en meedenken en waar mogelijk meedoen. Door solidair te zijn met de andere werknemers, in welke vorm dan ook – laten we zien dat een goede cao hard nodig is en in ieders belang is. De actiecomités werken bij het opstellen van hun draaiboeken nauw samen met de actiejuristen van de vakbonden, omdat een actie aan allerlei juridische eisen moet voldoen. Dat betekent dat u nooit op eigen houtje zomaar een actie kan beginnen. Houdt de berichtgeving van het actiecomité in uw ziekenhuis in de gaten en denk maar doe vooral mee.

Actie FAQ

Meer weten wat een zondagsdienst of stiptheidsactie inhoudt? Of precies weten waar u op moet letten en wat u wel of niet moet doen? Bekijk dan onze actie FAQ. Neem contact op met bureau@fbz.nl als u andere vragen heeft. We zullen de FAQ geregeld aanpassen aan de actualiteit.

×Close search
Zoeken