skip to Main Content

Onderzoek NOS: Personeelstekorten ziekenhuizen nemen dramatisch toe

Uit onderzoek van de NOS blijkt dat er in 63 (van de 90 aangeschreven) ziekenhuizen ruim 2200 vacatures openstaan voor artsen, verpleegkundigen en medisch ondersteunend personeel. Dit aantal vacatures is verdubbeld ten opzichte van een jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS naar personeelstekorten in Nederlandse ziekenhuizen en de gevolgen daarvan.

Volgens de NOS moeten bijna alle ziekenhuizen grote moeite doen om hun bezetting rond te krijgen als gevolg van dat groeiende personeelstekort. De helft zegt het afgelopen jaar om die reden planbare operaties te hebben uitgesteld. In totaal ging het om vele honderden operaties. De spoedafdelingen kampen met de grootste personeelstekorten.

Ziekenhuizen hebben de grootste moeite om gespecialiseerd verpleegkundig personeel te vinden voor deze acute zorgafdelingen, zoals de spoedeisende hulp, intensivecareafdelingen en operatiekamers (OK’s).
De ziekenhuizen zetten alles op alles om aan de acute zorgvraag te voldoen. Dat betekent ook dat regelmatig verpleegkundig personeel van andere afdelingen geleend wordt om gaten op spoedafdelingen op te vullen. Omdat er op die afdelingen vervolgens weer minder personeel is, kunnen er minder patiënten liggen en worden daar dus (tijdelijk) bedden gesloten.

Ziekenhuizen zitten in hun maag met de hoge werkdruk die hun personeel ervaart als gevolg van het tekort aan collega’s. Personeel draait regelmatig extra diensten. De hoge werkdruk leidt ook tot hoog ziekteverzuim en tot het vertrek van vaste medewerkers. Dat maakt het probleem van de personeelstekorten nog groter. Ziekenhuizen maken noodgedwongen vaker gebruik van verpleegkundigen die zich als zelfstandige laten inhuren. Dat biedt weliswaar oplossingen voor de korte termijn, maar op de lange termijn zien ziekenhuizen er weinig heil in.

Lees het volledige artikel op de site van de NOS met reacties van algemene ziekenhuizen en universitair medische centra.

×Close search
Zoeken