skip to Main Content

Overige punten in verkiezingsprogramma’s

Naast de tien speerpunten van FBZ komen ook andere zorggerelateerde onderwerpen terug in de verkiezingsprogramma’s. Wat willen politieke partijen bijvoorbeeld als het gaat om preventie, mantelzorg en het eigen risico? We zetten het hieronder op een rij.

VVD

Toekomst van de zorg
We starten het nationale zorggesprek. In de zorg staan we voor grote uitdagingen. Onze samenleving wordt ouder, de vraag naar zorg stijgt, en de tekorten aan zorgpersoneel nemen toe. We gaan met de samenleving in gesprek over de keuzes die we (moeten) maken om deze uitdagingen het hoofd te bieden.

Medisch-specialisten hebben een verantwoordelijkheid in het werken aan passende zorg en aanpakken van perverse prikkels. Als zij die verantwoordelijkheid onvoldoende nemen komen we met regelgeving zodat medisch- specialisten in loondienst gaan.

GroenLinks-PvdA

Organisaties die het personeel vertegenwoordigen, zoals vakbonden, krijgen een vaste plek aan de tafels waar wordt overlegd over de inrichting van de sector.
De medisch specialisten komen in loondienst en dan onder de Wet normering topinkomens (Wnt).

D66

Een financiële prikkel om veel behandelingen uit te voeren, rijmt niet met het streven de best passende zorg te leveren. Daarom gaan alle medisch specialisten in loondienst van een ziekenhuis werken en komen onder de Wet normering topinkomens.

De huisarts speelt een belangrijke rol in de noodzakelijke veranderingen in ons zorgstelsel. Dit vraagt om betere arbeidsvoorwaarden voor praktijkhouders en een beperking van de administratieve lasten. We investeren extra geld in eerstelijnszorg en in medische preventie.

Nieuw Sociaal Contract (NSC)

We werken toe naar een eerstelijnszorgstelsel dat georganiseerd is rond integrale gezondheidscentra in
de wijk, waarbij huisartsenzorg, (wijk)verpleegkundigen, ambulante ggz, consultatiebureau, buurtteam en andere disciplines onder één dak samenwerken. Dit zal in samenhang met het gemeentelijke sociaal domein gerealiseerd moeten worden.

We stimuleren dat medisch specialisten in loondienst komen. De toetsing aan Wet normering topinkomens geldt voor iedereen in de zorg.

De uitstroom van zorgmedewerkers naar flexarbeid wordt tevens ontmoedigd door het opvolgen van de aanbevelingen van de commissie-Borstlap, waardoor arbeidscontracten de norm worden. Flexwerkers worden ook in de zorg louter voor ‘piek en ziek’ ingezet.

BBB

De huisarts als spin in het web in de gezondheidszorg. De huisartsen coördineren patiëntenzorg en spelen een cruciale rol in het beheersen van zorgkosten.

Volt

Volt streeft naar een Europese Gezondheidsunie om een effectieve en solidaire gezondheidszorg in heel de EU te bevorderen. We willen een gezamenlijke aanpak om de gezondheid van alle inwoners van de EU te beschermen en te verbeteren.

We halen perverse prikkels uit de zorgfinanciering. Zo moet het lonend zijn om patiënten en cliënten te helpen, te begeleiden en te genezen.

De cliënt/patiënt staat centraal.

CDA

Er komt een maximumnorm voor het aantal zzp’ers in zorgfuncties.
We willen dat medisch specialisten in loondienst komen.

ChristenUnie

Alle medisch specialisten komen in loondienst. Dit vermindert de prikkel om zoveel mogelijk behandelingen uit te voeren. De Wet normering topinkomens (Wnt) gaat gelden voor alle werkers in de gezondheidszorg.

SGP

Veel nadruk preventie, mantelzorg, vrijwilligers en medisch-ethische zaken.

SP

Specialisten gaan in loondienst werken. Het eigen risico gaat naar nul. Er komt een Nationaal Zorgfonds, waardoor de huidige wildgroei aan zorgpolissen en zorgverzekeraars overbodig wordt.

De zorgpremies maken we inkomensafhankelijk, mensen met een lager en middeninkomen profiteren hiervan. De zorgtoeslag wordt hiermee overbodig.

JA21

Om het beleidsmoeras van de volksgezondheid vlot te trekken, is het nodig om de patiënt en cliënt weer centraal te stellen.

FVD

FVD wil de invoering van een Vrijheidswet, die het onmogelijk maakt voor toekomstige regeringen om ooit nog lockdowns, vaccinatieplichten, toegangsbewijzen en andere mensonterende vrijheidsbeperkingen in te stellen. Deze wet omvat ook de intrekking van de Pandemiewet.

PVV

In veel verkiezingsprogramma’s zult u veel lezen over preventie, maar het afschaffen van het eigen risico is pas echt inzetten op preventie. Laten we niet langer het land zijn waar mensen met druk op de borst of een knobbeltje blijven doorlopen omdat ze het eigen risico niet kunnen betalen. We schaffen het eigen risico af.

×Close search
Zoeken