U bevindt zich hier:
|

 

FBZ > Thema's > Detail
Thema
Wnra
De Eerste Kamer stemde op 8 november 2016 in met het door D66 en CDA ingediende initiatiefvoorstel Wet normalisering rechtspositie ambtenaren. In februari 2014 ging de Tweede Kamer hier al mee akkoord. De wet zorgt ervoor dat ambtenaren dezelfde rechtspositie krijgen als werknemers in het bedrijfsleven; beide groepen vallen straks onder het private arbeidsrecht. Omdat er nog veel uitgewerkt moet worden treedt de wet vermoedelijk over enkele jaren in werking. De gewijzigde arbeidsrechtelijke positie heeft vanaf dan ook betrekking op werknemers in dienst bij een umc, universiteit of een onderzoekinstelling. Dit geldt alleen voor groepen werknemers die op dit moment een ambtenarenstatus hebben. Dat is niet overal het geval. Bij twee umc’s en drie universiteiten vallen de werknemers onder het private arbeidsrecht. Voor hen heeft de nieuwe wet geen consequenties.
Nieuws
Veranderingen per 1 januari 2020 voor werknemers umc's en overheid
Op 1 januari 2020 wordt een nieuwe wet ingevoerd, die gevolgen heeft voor werknemers in een umc, universiteit, GGD, ministerie of andere overheidsinstelling. Wat betekent dat precies?

Wetswijziging voor werknemers bij overheidsinstelling
Vanaf 1 januari 2020 krijgen werknemers in een umc, universiteit, onderzoekinstelling, GGD of ministerie te maken met een nieuwe wet.
Rijksoverheid informeert onderwijssector over verandering rechtspositie medewerkers
Vanaf 2020 geldt voor alle medewerkers in de onderwijssectoren het private arbeidsrecht.