skip to Main Content

Vakbond FBZ groeit fiks

Partners

Uit de nieuwste cijfers blijkt dat FBZ in 2023 de collectieve werknemersbelangen behartigt van ruim 46.000 zorgprofessionals. Dit betekent een toename van bijna 15% ten opzichte van vorig jaar. Dit versterkt opnieuw de zeggingskracht aan de cao-tafels waarbij FBZ cao-partij is, met name in de algemene en universitaire ziekenhuizen, waar leden werken van alle aangesloten verenigingen.

Sterkere positie
De groei komt omdat sommige beroepsgroepen een groeipotentie hebben maar vooral omdat steeds meer verenigingen van hoogopgeleide zorgprofessionals zich bij FBZ aansluiten. Zo sloten in 2022 drie verenigingen zich aan: de VVP (Vereniging van Psychodiagnostisch Werkenden), NVKI (Nederlandse Vereniging voor Klinische Informatica) en beroepsvereniging OVN (Optometristen Vereniging Nederland). Begin 2023 deed ook Fysiovakbond FDV dat, waarmee FBZ tegelijkertijd cao-partij is geworden bij de Cao Eerstelijn Fysiotherapie, waarvoor in januari een principeakkoord tot stand kwam. En sinds kort is ook de KLEM (Vereniging voor Klinische Embryologie) aangesloten. Een sterkere positie van FBZ in zowel de tweedelijn als eerstelijn komt de volledige achterban ten goede. Goede arbeidsvoorwaarden zijn nodig om te zorgen dat zorgprofessionals hun werk goed kunnen doen.

Grote behoefte aan individuele juridische dienstverlening
FBZ Rechtshulp geldt exclusief voor partners van FBZ. De individuele juridische dienstverlening voorziet in een belangrijke behoefte en blijkt vaak ook reden voor zorgprofessionals om zich aan hun beroepsvereniging te binden. Inmiddels maken 15 beroepsverenigingen hiervan gebruik. Zo kunnen ruim 26.000 zorgprofessionals rechtstreeks terecht bij onze arbeidsjuristen voor deskundige hulp of advies bij al hun arbeidsrechtelijke vragen of problemen. Bijvoorbeeld als ze hun arbeidsoverkomst willen laten checken, een vraag hebben over een functiewaarderingstraject of hulp nodig hebben bij een arbeidsconflict of ontslagzaak. In 2022 waardeerden ze de juridische hulp en advies gemiddeld met een 8.6.

×Close search
Zoeken