skip to Main Content

Tweede landelijke actiedag ziekenhuizen medio april

Ziekenhuizen

Er komt medio april een tweede landelijke actiedag in de algemene ziekenhuizen en revalidatiecentra. Nog meer ziekenhuismedewerkers zullen hieraan meedoen. Volgens de vier vakbonden (FBZ, FNV Zorg & Welzijn, CNV Zorg & Welzijn en NU’91) laat de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) het hierop aankomen.

Volgens de vier vakbonden geeft de NVZ geen enkele blijk van urgentie om tot een fatsoenlijke cao voor de ruim 200.000 werknemers in ziekenhuizen en revalidatiecentra te komen. De actiecomités in de ziekenhuizen zijn volop bezig met het maken van draaiboeken voor de tweede actiedag. In deze draaiboeken wordt vastgelegd welke afdelingen meedoen.

Steeds meer actiebereidheid

De bonden hebben in de voorbereiding van de eerste actiedag op 16 maart gezien dat de actiebereidheid sterk steeg naarmate de actiedag naderde. Een aantal afdelingen had hun draaiboeken niet op tijd klaar om nog te kunnen meedoen. De actiebereidheid is de afgelopen weken alleen maar toegenomen. Daarom verwachten de bonden ook bij een tweede actiedag meer deelnemende ziekenhuizen en afdelingen en zal de impact van deze tweede stakingsdag groter zijn dan die van de eerste. Volgens Rob Koster, onderhandelaar bij FBZ, is die druk nodig om te zorgen dat het eindbod van de NVZ van tafel gaat. “Alleen samen kunnen ziekenhuismedewerkers duidelijk maken dat er een beter voorstel moet komen.”

16 maart

Op 16 maart draaiden duizenden werknemers op 64 locaties een zondagsdienst. Alleen spoedeisende zorg ging door. De vakbonden schatten in dat op 16 maart zo’n 100.000 werknemers van ruim 1.400 afdelingen het werk neerlegden. Een flink aantal ziekenhuizen en revalidatiecentra dat de vorige keer niet meedeed sluit nu aan. Ook het aantal afdelingen in ziekenhuizen zal fors toenemen. Dat leiden de vakbonden af uit het aantal draaiboeken dat tot nu toe is ingeleverd.

Harde acties

Tijdens de actiedag werken ziekenhuismedewerkers alsof het een zondag is. Dat betekent dat geplande opnames en poliklinische afspraken niet doorgaan; spoedzorg uiteraard wel. Op 16 maart waren er veel lawaaiprotesten, ‘stille’ tochten en sit-downs – dat laatste om duidelijk te maken dat de NVZ ziekenhuismedewerkers laat zitten.

×Close search
Zoeken