skip to Main Content

Bod voor extra salarisstijging ggz

GGZ

FBZ en de andere vakbonden (FNV, CNV en NU’91) hebben op 11 mei opnieuw overleg gevoerd met de Nederlandse ggz over een extra tussentijdse loonsverhoging voor ggz-werknemers. Dat heeft geleid tot een bod voor een extra loonsverhoging in 2023 en 2024, die echter is gemaximeerd op nominale bedragen. FBZ heeft meerdere malen uitdrukkelijk gevraagd géén onderscheid te maken tussen functiegroepen. Helaas heeft de werkgeversdelegatie geen gehoor gegeven aan deze oproep. Wel is het gelukt om buiten dit bod afspraken te maken met de Nederlandse ggz voor de groepen die worden geraakt door de loondifferentiatie (psychologen, medisch specialisten en verslavingsartsen) over de zeggenschap van klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen, en over de knelpunten bij de bereikbaarheidsvergoeding voor artsen.

Eind 2021 werd een akkoord bereikt voor de huidige Cao GGZ, die nog loopt tot 31 december 2024. Daarin werd een loonsverhoging afgesproken die paste bij de situatie van toen (2% per 1 mei 2023 en 2% per 1 januari 2024), maar die nu onvoldoende blijkt door de hoge inflatie. Bovendien loopt deze salarisverhoging achter op andere zorgcao’s. Eind januari vroegen de vakbonden daarom aan de Nederlandse ggz om samen te kijken naar mogelijkheden om de koopkracht te verbeteren.

Dat leidde tot het volgende bod van de werkgeversdelegatie:

  • Bovenop de salarisverhoging van 2% per 1 mei 2023 krijgen werknemers op 1 november 2023 een extra loonsverhoging van 5% met een bodem van € 150. Dit percentage is echter gemaximeerd op € 300 per maand.
  • Bovenop de al afgesproken salarisverhoging van 2% per 1 januari 2024 krijgen werknemers per 1 augustus 2024 een eenmalige uitkering van 1%. Deze geldt voor werknemers die op 1 augustus 2024 in dienst zijn, op basis van 12 maal het in die maand van toepassing zijnde individuele maandsalaris.
  • Daarnaast krijgen werknemers per 1 december 2024 een loonsverhoging van 4% met een bodem van € 120. Dit percentage is gemaximeerd op € 240 per maand.

Bekijk alle afspraken in het bod.

Wat betekent dit?

Functiegroepen tot en met FWG 65 krijgen de volledige loonsverhoging, die in totaal 13,6% over 2 jaar tijd bedraagt. Voor functiegroepen vanaf FWG 70 (psychologen, psychotherapeuten, verslavingsartsen en medisch specialisten) is de salarisverhoging gemaximeerd. Hun loonsverhoging varieert van 12% (maximum FWG 70) tot 9,7% (maximum salarisschaal medisch specialisten).

Wat vindt FBZ hiervan?

FBZ vindt dat de cao-tafel niet de plek is waar je inkomenspolitiek bedrijft: dat gebeurt al via de fiscus. Daarnaast maken we ons zorgen over de mogelijke impact op het gevoel van waardering. De afgelopen jaren zijn zorgprofessionals in de ggz (met name psychiaters) uit dienst getreden om zich vervolgens als zzp’er te laten inhuren. Op die manier hebben ze meer vrijheid om hun werktijden te bepalen, draaien ze minder diensten en verdienen ze vaak meer. Met deze gedifferentieerde loonstijging kan de ontevredenheid over werken in loondienst verder in de hand worden gewerkt. Met als gevolg dat nog meer zorgprofessionals uit dienst gaan, de werkbelasting voor de overblijvende specialisten verder toeneemt en de kosten worden opgedreven. Zowel werkgevers als werknemers trekken dan aan het kortste eind. Tegen die achtergrond heeft FBZ benadrukt dat het belangrijk is dat alle werknemers dezelfde loonsverhoging krijgen. De Nederlandse ggz heeft aan die oproep geen gehoor gegeven, maar was uiteindelijk wel bereid om een gebaar te maken naar de zorgprofessionals die door de loondifferentiatie worden geraakt. Dat heeft geleid tot de toezegging dat de uitkomsten van het lopende onderzoek naar meer inspraak voor klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen, direct worden geïmplementeerd zodra deze beschikbaar zijn. Daarnaast is afgesproken dat de knelpunten rondom de bereikbaarheidsvergoeding van medisch specialisten en verslavingsartsen in kaart worden gebracht en dat er oplossingen worden afgesproken in het reguliere cao-overleg.

Hoe gaat het verder?

FBZ vraagt alle verenigingen nu eerst zich uit te spreken over het bod. Vervolgens zal de achterban van FBZ worden geraadpleegd: zorgprofessionals hebben het laatste woord. Op basis van de ledenraadpleging beslist FBZ of ze instemt met het bod.

×Close search
Zoeken