skip to Main Content

Tip: Laat je arbeidscontract checken bij nieuwe baan

CasusRechtshulp

Aan het rondkijken naar een nieuwe baan? Of heb je een voorstel voor je contract van de werkgever al binnen? Het is altijd raadzaam je arbeidsovereenkomst te laten checken. Juist nu kan een zorgvuldigheidscheck geen kwaad, omdat er met de nieuwe Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden sinds 1 augustus veel gewijzigd is in het arbeidsrecht. 

Een kleine greep: zo is de informatieplicht van werkgevers uitgebreid. De werkgever moet informeren over de plek(ken) waar de werknemer komt te werken, over vakantie- en verlofregelingen, over loonbestanddelen, over de proeftijd (duur en voorwaarden) en de procedure rondom het beëindigen van het dienstverband. Verder is een studiekostenbeding niet langer toegestaan bij verplichte scholing. Daarnaast mag de werkgever je niet belemmeren om buiten het werkrooster voor een andere werkgever te werken. Dit zijn slechts enkele voorbeelden.

Contractcheck FBZ Rechtshulp

Zo’n 26.000 zorgprofessionals van 14 aangesloten beroepsverenigingen beschikken via hun lidmaatschapspakket over de individuele juridische dienstverlening van FBZ Rechtshulp. Zij kunnen bij ons terecht voor een gratis contractcheck. Nadat een verzoek is binnengekomen beoordeelt een arbeidsjurist het arbeidscontract op de geldende regelgeving en geeft de zorgprofessional tips hoe de arbeidsvoorwaarden het beste uit te onderhandelen.

Zo werkt het

  • Heb je de sollicitatieprocedure succesvol doorlopen en wil de werkgever je aannemen? Vraag dan of ze je een schriftelijk voorstel doen voor je arbeidsvoorwaarden. Zodra je het voorstel binnen hebt, neem je contact op met FBZ Rechtshulp.
  •  Een arbeidsjurist loopt het contract vervolgens tot in de details na. Klopt alles wat erin staat en sluit het aan op actuele wetgeving en de cao? Zijn er nog punten die verbeterd moeten worden?
  • De jurist neemt contact met je op om de bevindingen door te nemen. Is er nog ruimte om over bepaalde punten te onderhandelen, dan krijg je tips hoe je het arbeidsvoorwaardengesprek het beste kunt aanpakken.

Kijk op www.fbz.nl/rechtshulp voor meer informatie.

×Close search
Zoeken