skip to Main Content

FBZ-voorzitter Maarten Faas: “Maak de zorg aantrekkelijker”

Arbeidsmarkt

Geef de zorg meer ruimte. Daarvoor pleit FBZ-voorzitter Maarten Faas in een blog op Skipr, dat in aanloop naar Het Grote Zorgdebat op 8 maart opiniestukken plaatst van zorgorganisaties die een boodschap meegeven aan een nieuw kabinet. FBZ is een van de partners van Het Grote Zorgdebat dat online kan worden gevolgd.

Volgens ramingen in opdracht van het ministerie van VWS komt de sector zorg en welzijn in het ergste geval 74.000 mensen tekort in 2022. Daarna wordt het tekort nog veel groter. “Al jaren wordt geprobeerd meer werknemers naar de zorg te trekken, maar de instroom blijft te laag en de uitstroom te hoog”, schrijft Faas in zijn blog. “De reden voor ‘zorgverlaters’ is niet dat ze niet van hun vak houden. Het zijn de omstandigheden daaromheen, zoals een hoge werkdruk, een verstoorde werk-privébalans en het gebrek aan zeggenschap over hun werk.”

Faas roept een nieuw kabinet op de regie te nemen om het tij te keren. “Maak de zorg aantrekkelijker om in te werken. Een structureel betere beloning is een van de knoppen waaraan je kunt draaien, maar er is meer nodig dan dat. Mijn belangrijkste oproep is misschien wel om de zorg weer de ruimte te geven. Geef zorgprofessionals zeggenschap en investeer in hen via professionele ontwikkeling en scholing.”

Lees de volledige blog van Maarten Faas

Het Grote Zorgdebat wordt georganiseerd door een groot aantal organisaties in de zorg. Tijdens het debat gaan kandidaat-Kamerleden met elkaar in debat over het preventiebeleid, de digitalisering van de zorg, de regiefunctie vanuit politiek Den Haag en de arbeidsmarkt.

Het debat vindt plaats op maandag 8 maart van 19.30 tot 21.00 uur. FBZ nodigt u als partner graag uit het debat online te volgen. Meld u kosteloos aan!

×Close search
Zoeken