skip to Main Content

FBZ teleurgesteld in kabinet: extra geld voor zorg blijft uit

Arbeidsmarkt

Investeringen in de zorg worden door het kabinet opnieuw op de lange baan geschoven. Terwijl de personeelstekorten oplopen, het ziekteverzuim in de zorg hoger is dan ooit en steeds meer mensen de sector verlaten, moet het zorgpersoneel het opnieuw doen met een ditmaal in de troonrede uitgesproken bedankje. FBZ vindt dit onbegrijpelijk en roept de Tweede Kamer op met wijzigingsvoorstellen te komen. Voorzitter Maarten Faas: “Geld voor verlagen van werkdruk, behoud van personeel en verbetering van arbeidsvoorwaarden is letterlijk van levensbelang.”

De begroting voor 2022 kreeg de titel “Veerkracht en verder bouwen”. Er wordt extra geïnvesteerd in met name veiligheid, klimaatbeleid en versterking van de rechtsstaat. Dit zijn onderwerpen die volgens het kabinet zo urgent zijn ‘dat stilstand nu ons land onnodig op achterstand zou zetten’. Dat geldt echter minstens net zo hard voor de zorg. Wachtlijsten lopen op, operaties worden uitgesteld, zorgpersoneel is overbelast, ziekenhuizen en jeugdzorginstellingen worden gesloten of gaan failliet en de personeelstekorten groeien nog sneller dan voorspeld. Faas: “Het kabinet spreekt in de troonrede over ‘gesprekken voeren en beleid voorbereiden’. Het is echter net als in een aantal andere dossiers vijf over twaalf. Niets doen is geen optie. Het moment dat toegankelijkheid en kwaliteit van zorg niet meer gegarandeerd kunnen worden, is soms al gevaarlijk dichtbij.”

FBZ laat zich niet uit over waar dit extra geld voor de zorg vandaan moet komen. Faas: “Dat is aan de politiek. Als de politieke wil er is, kan er veel. Kijk maar naar de 80 miljard die het afgelopen jaar is vrijgemaakt voor coronasteunpakketten.” Bovendien groeit de economie en wordt het begrotingstekort komend jaar bijna gehalveerd. En er ligt nog een miljard op de plank vanuit de zogenoemde BIK-gelden (de regeling ‘Baangerelateerde investeringsgelden’, die niet doorging). Daarom roept FBZ partijen in de Tweede Kamer op bij de begrotingsbehandeling andere prioriteiten te stellen, zodat urgente problemen in de zorg direct kunnen worden aangepakt.

×Close search
Zoeken