skip to Main Content

Zorg op tweede plek meeste vacatures

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is wat opgekrabbeld na de enorme coronaklap van het tweede kwartaal. In de afgelopen periode kwamen er een recordaantal van 164.000 banen bij en ook het aantal vacatures nam toe. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral doordat meer mensen op zoek gingen naar werk. In de zorg nam het aantal banen met 17 duizend toe.

Zorg op tweede plek meeste vacatures

Eind september stonden de meeste vacatures open in de handel (42 duizend), de zorg (38 duizend) en de zakelijke dienstverlening (34 duizend). Gezamenlijk zijn deze drie bedrijfstakken goed voor de helft van alle openstaande vacatures.

Spanning op de arbeidsmarkt gedaald

Het aantal werklozen groeide in het derde kwartaal met 70.000 naar 419.000. Dat is 4,5 procent van de beroepsbevolking. Eind september was het aantal openstaande vacatures opgelopen tot 216.000, 16.000 meer dan een kwartaal eerder. Door de coronacrisis was het aantal vacatures in de eerste helft van het jaar nog teruggelopen met 30 procent.

Hoewel het aantal vacatures in het derde kwartaal wat herstelde, liep het aantal werklozen sneller op. Daardoor daalde de spanning op de arbeidsmarkt in het derde kwartaal tot 51 vacatures per 100 werklozen (was: 57). Volgens het CBS is daarmee de periode van krapte op de arbeidsmarkt nu voorbij is. Gedurende elf kwartalen gold de arbeidsmarkt als ‘gespannen’. De vorige keer dat sprake was van een gespannen arbeidsmarkt, in 2007 en 2008, hield deze acht kwartalen stand.

Zie voor meer cijfers en grafieken het bericht op cbs.nl.

×Close search
Zoeken