skip to Main Content

Onderzoek RTL Nieuws: Risico’s door personeelstekort ziekenhuis

Ziekenhuizen

Het tekort aan verpleegkundigen in ziekenhuizen leidt tot gevaarlijke situaties voor patiënten. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Bijna 3000 verpleegkundigen, artsen en andere ziekenhuismedewerkers uit het hele land reageerden op een oproep van RTL Nieuws die onder meer door FBZ werd verspreid. De medewerkers maken zich grote zorgen over de veiligheid. Ook deskundigen spreken van riskante praktijken.

Meer dan 1100 verpleegkundigen geven aan dat ze elke dag collega’s tekort komen. Volgens meer dan de helft (1654 respondenten) leidt de hoge werkdruk tot fouten. Er wordt vaker personeel zonder de juiste diploma’s ingezet. Meer dan 1000 van de ziekenhuismedewerkers geven expliciet aan dat zij werken met ongekwalificeerde collega’s die handelingen uit moeten voeren die zij nog niet mogen of kunnen doen. Enkele tientallen spreken in het onderzoek zelfs van het overlijden van een patiënt door te weinig handen aan het bed. Of dit daadwerkelijk door het personeelstekort is veroorzaakt, kon de onderzoeksredactie niet vaststellen.

Lees het volledige bericht op: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4961181/zorg-verpleegkundigen-personeelstekort-ongekwalificeerd

×Close search
Zoeken