skip to Main Content

Verzuim en verloop bij zorginstellingen opnieuw gestegen

Gezondenveiligwerken

Opnieuw nam het ziekteverzuim in de zorgsector toe en verlieten meer medewerkers de sector. Vooral de gehandicaptenzorg, de vvt en de ggz hebben hier last van. De onderzoekers voorzien voorlopig geen verbetering. Dat staat in de Barometer Nederlandse Gezondheidszorg 2019 van accountants- en advieskantoor EY.

Medewerkers hebben te maken met hoge werkdruk en ze moeten voldoen aan steeds meer regels. Dat veroorzaakt stress en uiteindelijk meer ziekteverzuim. In 2018 steeg het verzuim van 5,7 naar 5,9 procent.

Door de hoge werkdruk besluiten steeds meer mensen om de zorgsector te verlaten. Het percentage mensen dat vertrok steeg in 2018 van 14,2 in 2017 naar 15,7. Het gestegen verloop veroorzaakt extra ziekteverzuim, doordat de achterblijvers het werk van de vertrokken collega’s in eerste instantie moeten overnemen en dus te maken krijgen met nog meer werkdruk.

Zorginstellingen schakelden in 2018 extra zzp’ers in om patiënten te kunnen blijven verzorgen. Die extra inzet drukt de winst van de instellingen. Volgens EY hebben ze daardoor te weinig geld om te investeren in innovatieve zorg.

×Close search
Zoeken