skip to Main Content

Petitie tegen dreigende bezuinigingen op medische alfa- en gammastudies

Nederlandse Universiteiten

Verschillende partijen, waaronder AC/FBZ, vinden dat de voorgenomen verschuivingen van universiteitsbudgetten niet ten koste mogen gaan van onder meer medische studies. Daarvoor zijn ze een gezamenlijke petitie ‘Stop de bezuinigingen op medische, alfa- en gammastudies’ gestart.

Wat is er aan de hand?

Op 1 juli spreekt de Tweede Kamer over de herziening van de bekostiging van het hoger onderwijs en onderzoek. En dat is belangrijk, want er staat nogal wat op het spel. Naar aanleiding van het advies van de Commissie Van Rijn is de regering van plan miljoenen over te hevelen van de medische, alfa- en gammastudies naar de bèta-technische universiteiten en faculteiten van brede universiteiten.

Natuurlijk is ook bij technische universiteiten meer geld nodig. Maar dit mag niet ten koste gaan van medische, alfa- en gammastudies! Daarmee worden problemen verplaatst in plaats van opgelost.

Gevolgen

De mogelijke gevolgen zijn enorm: de bezuinigingen op alfa/gamma/medische studies lopen op tot wel 100 miljoen. Met potentieel honderden ontslagen tot gevolg. Dit alles dreigt ten koste te gaan van kwaliteit en toegankelijkheid, zo waarschuwt ook de VSNU. Ons hoger onderwijs en onderzoek verdienen investeringen, geen bezuinigingen.

Meer weten of de petitie ondertekenen?

Stop de bezuinigingen op medische, alfa- en gammastudies

×Close search
Zoeken